Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy ludzie są mięsoťerni?
PostNapisane: Śr sie 05, 2009 7:26 am 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Czy ludzie są mięsożerni czy roślinożerni - oto jest pytanie?

Tu będzie bardzo ciekawy artykuł niebawem!

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy ludzie są mięsoťerni?
PostNapisane: Pn sie 17, 2009 7:08 am 

Ludzie sa roslinozerni, choc niektorzy "udowadniaja", ze sa wszystkozerni...
Jelita, zeby, paznokcie, psychika, itp, to niektore dowody że nie mamy budowy drapieznika, ani padlinozercy.

Jedzenie miesa jest nawykiem, uzaleznieniem (posiadaja puryny, maja wlasciwosci narkotyczne) a nie normalnym stanem. Nie wspominajac, ze nie jest to pokarm żywy, z enzymami, aminokwasami, łatwo przyswajalny... Zakopcie sobie w ziemi kawałek miesa lub jabłko - i co wyrosnie? Mieso, płatki, makaron, chleb, gotowana zywnosc zakopana splesnieje, a surowe jablko, czy nasiono wytworzy rosline, ktora da albo pozywienie albo kolejna rosline...
kiss

Jest jeszcze Kali Juga (epoka przemocy, ignorancji, ciemnosci), ale juz widac silny treng do wegetarianizmu, weganizmu, i Raw Food... kiss lovers

PostNapisane: Pt wrz 24, 2010 9:32 pm 

Gdzie ten artykuł?
Bo z koleżanką Marzenką kompletnie się nie zgadzam. Pierwsi ludzie byli roślinożerni, ale potem zaczęli żywić się mięsem co trwało miliony lat i w tym czasie dokonały się znaczne ewolucyjne adaptacje. Piszesz że zęby są dowodem na brak budowy mięsożercy? A kły do czego miałyby służyć?

PostNapisane: Pt wrz 24, 2010 10:17 pm 

Milka kły to ma nawet koń.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82
fragment:
U koni rozwinięte kły występują wyłącznie u samców (u samic zwykle brak, czasem szczątkowe).

Opis: naczelne: Primates
http://pl.wikipedia.org/wiki/Naczelne

Opis: drapieżne: Carnivora
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drapie%C5%BCne

Ja mam inne pytanie:
Dlaczego ludzie chcą być mięsożerni?
Co chcą przez to udowodnić?

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: So wrz 25, 2010 3:15 pm 

Link który podałeś nie odpowiada na moje pytanie a potwierdza tezę o wszystkożerności ludzi
"U przeżuwaczy nie występują kły górne a dolne upodabniają się do siekaczy."

Nie wiem czemu odsyłasz mnie do opisu NACZELNYCH skoro do CZŁEKOKSZTAŁTNYCH dzieli ich taki ogrom ewolucyjny. Może od razu odeślij mnie do kręgowców? :D

Nie wiem kto Ci powiedział że ludzie CHCĄ być mięsożerni. Wątpię żeby chociaż połowa społeczeństwa jedząca mięso CHCIAŁA być mięsożerna albo CHCIAŁA coś w ten sposób udowodnić. To jest zawarte w naszej kulturze, tak jesteśmy(w większości) wychowywani. Dopiero na pewnym etapie edukacji( i to zwykle zależnej od nas samych bo w szkołach tego nie uczą) zdajemy sobie sprawę z tego co wkładamy do buzi i dlaczego.
Myślę że większość ludzi jada mięso bo:
a.) smakuje im
b.) jest popularnie uznawane za potrzebne człowiekowi

Ja nie mówię że to dobrze albo źle, mówię jak to wygląda w moich oczach.

PostNapisane: N wrz 26, 2010 3:16 am 

Człowiek jako gatunek, Homo sapiens należy do naczelnych, Opis naczelnych odpowiada opisowi dla człowieka, jeżeli by nie odpowiadał to by nie należał do naczelnych.

Drapieżne mają zęby ułożone w ten sposób aby cięły jak nożyce, umożliwiając odcinanie kawałków mięsa. Naczelne tego nie mają. Uzębienie poszło w kierunku rozcierania pokarmu.
To wszystko jest na linkach które podałem.

Natomiast jeżeli chodzi o anatomię jelit i metabolizmu to niestety ale Homo sapiens jest roślinoźercą, nie daje sobie rady z nadmiarami białka, jak to jest w przypadku drapieżnych.

Mało kto porusza drażliwy temat, a mianowicie, przodkowie człowieka w czasie bardzo długich okresów suszy w Afryce, (kurczyły się obszary dżungli na rzecz sawanny i półpustynii) przegrali walkę o byt, z przodkami szympansów i goryli.

Przodkowie człowieka zaczęli ratować się ucieczką na sawannę, półpustynie, wybrzeże morskie zajadając oprócz produktów roślinnych, padlinę używając do tego narzędzi. Niektórzy antropolodzy uważają, że wyspecjalizował się w wydobywaniu szpiku kostnego z kości i tkanki mózgowej, używając kamieni do rozbijania kości. To wszystko z głodu. Drapieżniki zostawiają kości.

Jedynym gatunkiem, który szczególnie wyspecjalizował się w zjadaniu szpiku kostnego jest ptak, orłosęp (Gypaetus barbatus) zobacz filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=cUuBWuJpFZM
Jak widać, rzuca kości z dużej wysokości.

Najprawdopodobniej szpik kostny to było główne menu człowieka w okresie głodu. Jest możliwość, że to człowiek ściągnął od orłosępa sposób na dostanie się do szpiku kostnego i mózgu.

Poczytaj o szpiku kostnym, zobaczysz, że jest bardziej kaloryczny od mięsa.
Z bazy danych
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
wpisać: marrow
klikać na submit
Dane, zawartość na 100 g:
Kalorie: 786 kcal
woda: 7,4 g
lipidy: 84,4 g
białko: 6,7 g
minerały: (ash) : 1,5

Teraz widać jakie to kaloryczne, zawiera sporo minerałów, zwłaszcza hemowego żelaza. Omega-3, zwłaszcza mózg, trzeba rozbić czaszkę aby się do mózgu dostać. Ani do tkanki mózgowej ani do szpiku nie trzeba wyspecjalizowanego uzębienia aby to pogryźć i przyswoić.

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 6:55 am 

Artykuł pewnie kiedyś będzie, za to na razie jest ciekawa dyskusja :P

W tym wszystkim warto zadać takie pytanie: Czy my jako ludzie mamy w ogóle zdolność trawienia mięsa/padliny (jeśli już je tak wszyscy chwalą, ze ma białko, witaminy i jest super itp (błahahahaa ) ) , czy możemy coś z niego wyciągnąć? Czy po prostu idzie przez Nas dwa dni i gnije w jelitach bezczynnie ? Słyszałem że właśnie raczej nie trawimy, że jelita nie potrafią skorzystać z "dobrodziejstw" mięsa.

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 7:25 am 

pod kątem wartości odżywczych, to od zwierząt nie mięso jest najwartościowsze (mięśnie) ale podroby (wnętrzności) a przecież to nie podroby są tak wychwalane i za rarytas traktowane ;)

niemniej ja tam wolę by wnętrzności były na swoim miejscu - tak moje jak i innych istot ;)

www.kielki.net - jeśli szukasz naprawdę dobrych nasion na kiełki

www.wiedza.kielki.net

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 8:42 am 

Dokładnie! :)
Ale czy da sie "to" strawić ?

Wszystkie czasy w strefie UTC