Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Glutaminian sodu E621 - wzmocni smak - osłabi organizm!
PostNapisane: Śr sie 05, 2009 7:40 am 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Załącznik:
glutaminian-sodu.jpg
glutaminian-sodu.jpg [ 3 KiB | Przeglądane 787 razy ]

W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Jednak czy takie stałe wzmacnianie smaku nie prowadzi do skutków obocznych?
Czy naprawdę jedzenie jest aż tak bezsmakowe że należy smak wzmacniać?
Raczej nie :)

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Glutaminian sodu E621 - wzmocni smak - osłabi organizm!
PostNapisane: Cz sie 13, 2009 7:38 pm 

ja uzywalam jego z Vegety, i wczesniej nie mialam informacji na temat co to jest tak naprawde glutaminian sodu...
jest on wszedzie, praktycznie jak cos na szybko kupujemy w sklepie to zawsze ma glutaminian sodu!

niektore zmiany nie kojarzylam sobie z nim, jak nagle czerwienienie sie na twarzy (nie z emocji, ale jakbym sie zmeczyla po wielkim wysilku), brak kontroli nad nerwami....

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 8:46 pm 

Moje objawy po spożywaniu glutaminianu to przede wszystkim ZAWROTY GŁOWY, ale także nadmierna drażliwość i nerwowość. Zresztą nie wiem, czy ustąpienie tych objawów to wynik odstawienia tego świństwa, czy kilku pozostałych, czyli benzoensanu, aspartamu i kto wie czego jeszcze. I pomyśleć, że byłam bliska zażywania jakichś leków i robienia rezonansu. Nasz cichy zabójca to nasze jedzenie niestety, ale żaden lekarz ci o tym nie powie, zamiast tego przepisze kolejną pigułkę....

PostNapisane: Cz sty 14, 2010 8:34 am 

jak byłam wege to miałam ulubioną przyprawą miała glutaminian. Jedynym sposobem było przeglądanie składu i porównywanie gdzie ten glutam. jest na szarym końcu.

PostNapisane: Cz lut 09, 2012 6:48 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Myślę, że przesadzacie z tym glutaminianem sodu. To substancja naturalna występująca w wodorostach tak jak chinina w korze chinowej , Ja tylko widzę jedno,że azjaci Japończycy ,chińczycy używają dużo glutaminianu i są zdrowsi od nas i dużo dłużej żyją. Gdyby to było szkodliwe to widać by było w ogólnym zdrowiu azjatów. Ja go używam bo chcę żyć tak długo jak Japończycy!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam i nie przesadzajcie, jest zdrowszy od soli!!!! :lol:

PostNapisane: Śr lut 15, 2012 5:54 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 70%
Magdo to nie jest przesadzanie. Zdrowie narodów nie zależy od 1 składnika.
Glutaminian w postaci naturalnej szkodliwy nie jest, ale poddany ekstrakcji i całej masie złożonych procesów chemicznych już nie jest pierwotną substancją - jest hybrydą o działaniu długofalowym oficjalnie nieznanym. Zauważ również fakt, że obecnie stosuje się cały wachlarz glutaminianów, których działanie ma podłoże narkotyczne i bombardujące układ nerwowy w sposób mało przewidywalny w skutkach. Nawet nie jestem ciekawa czy szczury i inne zwierzaki, których ogromne ilości nie przeżyły karmienia glutaminianem (w jakimkolwiek stężeniu) zgodziłyby się z tobą, bo śmiem wątpić czy chciałabyś się z nimi zamienić.
Wodorost w postaci naturalnej (sproszkowanej) stosowany jest jako dodatek/przyprawa do żywności z powodzeniem, i o dziwo (sic!) nie powoduje skutków ubocznych - stężenie? obecność rośliny (kompleksu) a nie jednej wyizolowanej substancji?
I nie jest, jeszcze, dodawany do wszystkiego, na szczęście (chociaż jakiekolwiek zakupy nowych produktów czasem trwają długo) - zamiast vegety można używać suszy, a jak ktoś ma wyciskarkę (lub tarkę) i odwadniarkę to może ją sobie zrobić samemu.
W moim przypadku jedząc surową żywność przyswajalność smakowa na jakiekolwiek chemiczne mikstury stała się żadna, organizm po prostu przestał je tolerować - lub inaczej, sygnały wysyłane przez organizm po spożyciu gówna (wiem, ale jest to jedyne odpowiednie słowo na toksyczną chemię) nie są tłumione, modyfikowane czy ignorowane z racji innych dolegliwości.
Dygresja...
I chociaż wciąganie gotowanej papki przytłumia zapach i smak, to zatuszowanie zapachu i smaku trupa na obiad nadal wymaga zastosowania garści przypraw oraz polepszaczy.

pozdrawiam mandarynkowo
Vira

Wszystkie czasy w strefie UTC