Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kalorie i laczenie produktow
PostNapisane: So sie 21, 2010 4:38 pm 

Witam.
Pytanko- czy w diecie RAW ilosc przyjmowanych kalori powinna odpowiadac powszechnie przyjetym normom ok 2000 kalori?
Czy sa jakies wytyczne co do laczenia owocow i warzyw w surowkach i szejkach poza upodobaniami smakowymi i logiczny podejsciem do sprawy ze np. bananow nie zmiksujemy z cebula ;)

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kalorie i laczenie produktow
PostNapisane: So sie 21, 2010 6:21 pm 

Dominiko, z tego co mi wiadomo, to łączy się podobne z podobnym czyli:
- warzywa okopowe tylko z warzywami okopowymi (w tym przypadku marchewka z jabłkiem lub buraczej z jabłkiem jest nieprawidłowością)
- cytrusy z cytrusami
- jagodowe z jagodowymi
- nigdy nie łączy się orzechów z miodem to jeden z podstawowych błędów żywieniowych
- w jednym "posiłku" ;) łączyć maksymalnie 3 różne owoce lub 3 różne warzywa, im mniej mieszanek w jednym posiłku tym lepiej
- melony łączyć tylko z melonami lub arbuzem

generalnie chodzi o zawartość wody, jeśli łączysz banana z melonem to jest nieporozumienie, bo są to całkiem różne owoce pod względem zawartości wody czyli konsystencji i są ze względu na to zupełnie inaczej trawione, zestawienie ich w jednym daniu jest kłopotem dla organizmu.

Cebula i czosnek, jako naturalne antybiotyki powinny być jedzone tylko w czasie choroby, jeśli są jadane często to robią z organizmem dokładnie to samo co syntetyczne antybiotyki - niszczą naturalną florę bakteryjną jelit, bo antybiotyk to antybiotyk, przesda zawsze jest szkodliwa.

i to by było na tyle z bardzo podstawowych zasad łączenia pokarmów, o których mi wiadomo. Chętnie pośledzę ten wątek i dowiem się co inne osoby powiedzą :-) :zen:

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 7:02 am 

Dzieki za odpowiedz.
Jednak laczenie podobnych owocow i warzyw nie zawsze jest stosowane. Np. w zielonych szejkach laczy sze banany z salata i avokado :shock: wg. zasady podobne z podobnymi sa tu zlamane wszystkie zasady :D
Jesli chodzi o konsystencje owocow czytalam gdzies ze dobrze jest do koktajlu z bananow dadac wody zeby je rozcienczyc- skoro mozna dodac wody dlaczego nie dodac jej w postaci arbuza czy melona- mowie oczywiscie o koktajlach nie o jedzeniu owocow w postaci naturalnej.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 2:00 pm 

no i tu sama mam jeszcze sporo dylematów, bo jak poruszałam ten temat łączenia wielości w szejkach tylko z powodu smaku to okazało się, że raczej nie powinno się tak robić bo zaczynamy z surowego jedzonka robić surowy MC DONALDS i zaczyna się robić to samo co poprzednio tylko niby trochę zdrowiej. Trzeba sobie chyba zadać pytanie podstawowe po co to robimy. :mrgreen:

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 10:04 am 

Bhagavi napisał(a):
no i tu sama mam jeszcze sporo dylematów, bo jak poruszałam ten temat łączenia wielości w szejkach tylko z powodu smaku to okazało się, że raczej nie powinno się tak robić bo zaczynamy z surowego jedzonka robić surowy MC DONALDS i zaczyna się robić to samo co poprzednio tylko niby trochę zdrowiej. Trzeba sobie chyba zadać pytanie podstawowe po co to robimy. :mrgreen:

a nie przesadzasz TROCHĘ ??? porównywać jedzenie polegające głównie na owocach i warzywach do McDonaldsa to według mnie OLBRZYMIA przesada :P przecież RAW FOOD to same witaminy, zawsze, niezależnie od tego co z czym mieszamy, wartości odżywcze te same :P
z tego co się zdążyłam zorientować, to chodzi o proces trawienia bardziej, żeby organizm nie przemęczał się i nie zatruwał bez sensu...
czy ktoś może mi wytłumaczyć jednak dlaczego nie wolno łączyć miodu z orzechami??? gdzieś czytałam, że to świetne połączenie (oczywiście w umiarze, bo pamiętamy o kaloriach jednak :P )

Ostatnio edytowano Śr wrz 08, 2010 8:08 am przez Witarka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 11:30 am 

czy ktoś może mi wytłumaczyć jednak dlaczego nie wolno łączyć miodu z orzechami??? gdzieś czytałam, że to świetne połączenie (oczywiście w umiarze, bo pamiętamy o kaloriach jednak :P )[/quote]

Miód z orzechami to cukier z tłuszczem - a to nawet w formie RAW łączy się niezbyt szczęśliwie w organizmie.
Mówiąc o zbyt nadmiernym łączeniu przeróżnych, nawet RAW najbardziej zdrowych w jednym szejku lub sałatce miałam na myśli dokładnie to, w jaki sposób potem nasz organizm sobie z tym radzi w sensie trawienia. Nasze ciala to fabryka chemiczna i to co nam bardzo smakuje czasem mocno średnio jest zdrowe, a co niesmaczne pojedynczo, jest właśnie najlepiej tolerowane. Trzeba pamiętać, że energię to my mamy już w sobie a jedzeniem albo sobie ją oszczędzamy i zużywamy na przydatniejsze niż trudne trawienie czynności.
a tak a propos zdrowych składników, czy wiesz, że miód użyty do gotowania, pieczenia itd jest w potrawie trujący? nawet w najzdrowszym chlebku razowym na miodzie, miód działa jak trucizna - tak podają źródła ayurwedyjskie, znane przecież znacznie dłużej niż konwencjonanlna medycyna.
ale przecież każdy ma wybór :mrgreen:

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 8:10 am 

hmm... ciekawe :> wiedziałam tylko, że na pewno traci wiele (może nawet i większość) swoich składników odżywczych, ale nie wiedziałam, że jest trujący?! a mogłabyś może podać jakieś linki czy inne źródła do tych info? chętnie bym poczytała :)

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 4:37 pm 

ogólne zasady oparte na ayurwedzie opisane są w książce "odżywianie i zdrowie" Gerard T.Satvic. Wszytko przetestowałam na sobie i działanie jest absolutnie rewelacyjne, pod warunkiem bardzo ścisłego stosowania, beż żadnych odchyłek, bo wiadomo, chemia to chemia, logiki nie słucha :). Linków do tej pozycji nie znalazłam, czytałam w formie prapierowej.

Ostatnio edytowano So paź 08, 2011 9:24 pm przez Bhagavi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So paź 08, 2011 7:14 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 95%
z tego co znalazłem w sieci to koncepcji RAW jest sporo

apropo łączenia tłuszczu z cukrem to co powiecie na mus czekoladowy z awokado, daktyli, miodu i kakao - sam cukier i tłuszcz - jest pyszny i surowy - sprawdziłem :twisted:

PostNapisane: So paź 08, 2011 9:25 pm 

Witarka napisał(a):
hmm... ciekawe :> wiedziałam tylko, że na pewno traci wiele (może nawet i większość) swoich składników odżywczych, ale nie wiedziałam, że jest trujący?! a mogłabyś może podać jakieś linki czy inne źródła do tych info? chętnie bym poczytała :)

odpowiedź jest w moim następnym (poniżej Twojego) poście :D

Wszystkie czasy w strefie UTC