Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kosmetyki
PostNapisane: N sie 07, 2011 9:35 am 

Rodzaj stosowanej diety: Klasyczna (Wszystkożerca)
Moje zmiany, o których pisałam w poście powitalnym zaczęłam mniej więcej 10-15 stycznia od wymiany kosmetyków. Pomijam fakt, że nikt mnie w domu nie wspierał i uważał, że to bzdurne gadanie o szkodliwości kosmetyków. Ja ogólnie należę do ludzi, którzy mają słomiany zapał i szybko się zniechęcają, szczególnie gdy osiągnięcie celu wymaga duuużo czasu. Tym razem o dziwo było inaczej, nie poddałam się. Musiałam wymienić 52 kosmetyki, które miałam w domu (od mydła poprzez krem aż do preparatu do higieny intymnej ;)) i się udało! Obecnie mam jeszcze tylko kilka lakierów do paznokci, które z naturą nic wspólnego nie mają.
Obecnie używam kosmetyków naturalnych lub takich z bezpiecznym składem. Co mam na myśli mówiąc bezpieczny skład, a no np. cocamidopropyl betaine. Sam w sobie nie jest szkodliwy chociaż to substancja chemiczna, a nie naturalna. Jednak jeżeli obok damy parabeny albo SLS to jest drażniący, a nawet może być kancerogenny. Niestety bardzo rzadko mówi się oczymś takim jak efekt koktajlu.
Po 7 miesiącach obcowania z naturalnymi kosmetykami, czasami też robionymi samemu nauczyłam się czytać składy (jeszcze nie do końca, czasami jakiś składnik mnie zaskakuje), więc jeżeli chcielibyście aby wam pomóc w analizie jakiegoś kosmetyku to chętnie się zgłaszam. :)

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kosmetyki
PostNapisane: N sie 07, 2011 10:52 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Weganizm
ooo fajnie ;] to może polecisz mi jakiś dobry lakier do włosów?

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 7:20 am 

Pearl napisał(a):
ooo fajnie ;] to może polecisz mi jakiś dobry lakier do włosów?

Ja akurat takich kosmetyków nie używam, bo ja (uwaga!) w ogóle się nie maluję ani takie tam. Bardzo, bardzo cenię naturalność. Mogę ci polecić naturalne lakiery, ale nie wiem jak działają. Trzeba uświadomić też sobie, że naturalne specyfiki nie działają tak jak konwencjonalne, opierają się na innych zasadach i innym działaniu.

Znalazłam z eco cosmetics. O ile się nie mylę nazwa spray też funkcjonuje jako lakier, bo widziałam w opisie, że utrwala, więc pewnie to lakier albo coś na wzór lakieru, więc zobacz jeszcze firmę lavera. Widziałam lakier również z firmy logona, provida, sante.

Widziałam, że wiele z nich ma olejki jak migdałowy czy jojoba, więc na pewno będą ładnie dbać o włosy. :)

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 1:34 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 80%
jakich kosmetyków używasz?
u mnie podstawa to naturalne surowce ;) płatki owsiane, kawa, olej kokosowy i inne oleje, glinka, miód etc.
dodatkowo kupiłam ostatnio krem i szampon babydream z rossmanna, bo nie mają SLS, ale nie jestem pewna co do reszty składu (dla mnie za mocno perfumowane). do mycia włosów w miarę sprawdza się też soda oczyszczona.
do makijażu pudry i róże mineralne, tusz standardowy niestety:)

PostNapisane: Śr sie 10, 2011 5:16 pm 

fu. napisał(a):
jakich kosmetyków używasz?
u mnie podstawa to naturalne surowce ;) płatki owsiane, kawa, olej kokosowy i inne oleje, glinka, miód etc.
dodatkowo kupiłam ostatnio krem i szampon babydream z rossmanna, bo nie mają SLS, ale nie jestem pewna co do reszty składu (dla mnie za mocno perfumowane). do mycia włosów w miarę sprawdza się też soda oczyszczona.
do makijażu pudry i róże mineralne, tusz standardowy niestety:)

A różnych. Tak jak kosmetyków konwencjonalnych tak i naturalnych jest coraz więcej w Polsce. Poza tym pewne rzeczy można zamówić z zagranicy i to jeszcze z darmową przesyłką. No i zależy jak kto jest rygorystyczny. Np. ecocert dopuszcza ALS, które ja osobiście wolę unikać. Czasem robię też sama kosmetyki jak peeling, tonik, odżywka do paznokci czy inne tego typu rzeczy. Chciałabym teraz sama mydełko zrobić. :) Glinki lubię, ale używam tylko z Argiletz, bo są czyste. U mnie na szczęście apteki je mają i nie muszę zamawiać z neta (co by się w ogóle nie opłacało ze względu na koszty przesyłki). Babydream to jest to co właśnie nazywam bezpiecznym składem. Spokojnie możesz używać tych produktów, uwierz mi na słowo.
Ja się nie maluję, ale wiem, że warto zainwestować w naturalny tusz do rzęs, ponieważ zazwyczaj na 2,3 miejscu ma olejek rycynowy, a to baaardzo poprawia wygląd rzęs. Bawienie się samym olejkiem jest trudne, bo jest gęsty i nie daj boże wpadnie do oka i może być naprawdę mało ciekawie, a w tuszu już takiej możliwości nie mamy.
Tak w ogóle już w tamtym tygodniu odwiedziłam Twojego bloga. Fajnie widzieć kogoś z Wrocławia. :)

PostNapisane: N paź 09, 2011 5:14 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
A z czego można np. zrobić surowe maseczki na twarz albo jakieś płukanki do włosów ;]

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 10:30 am 

VegeRocker0709 napisał(a):
A z czego można np. zrobić surowe maseczki na twarz albo jakieś płukanki do włosów ;]

Możliwości są różne, zależy jaką masz cerę. Polecam książkę Heike Helen Rech. Ona tam podaje kosmetyki, które można zrobić samemu, na pewno coś dla siebie znajdziesz. A z tego, co sama pamiętam to hm... maseczka może być z malin, truskawek, ogórków, z czego praktycznie chcesz. Płukanki do włosów... tu też mamy dużo możliwości: szałwia, pokrzywa, mięta. Tu również zależy jakie włosy masz. :)

Wszystkie czasy w strefie UTC