Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: koszta surowej diety
PostNapisane: Wt sie 30, 2011 9:47 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Witam,

Mam pytanie odnośnie tego, ile wydajecie miesięcznie na jedzenie będąc na witarianizmie. Osobiście kupuje warzywa i owoce z lokalnych sklepów, raz na 3 miesiące robie zakupy suplementów takich jak maca, pylek pszczeli, proszek z jeczmienia, orzechy (zakup raz w miesiacu za 100zl), miod, maslo kokosowe, enzymy trawienne, karob, oleje... Z tanich i wydajnych rzeczy sa kielki, owoce i warzywa sezonowe. Jestem studentem i większość pieniędzy jakie zarobie, albo jakie dostane od rodziców idzie na jedzenie, to jest jakiś obłęd. Jak wy sobie z tym radzicie? czy po prostu kupując produkty nie patrzycie na cene.

Dodatkowo powiem, że jem duzo bo około 3000kcal/dobe (186cm /82kg, uprawiam też sporty)

pozdrawiam

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: koszta diety
PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 7:34 am 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Napewno wszystko zależy od pory roku, lato nam sprzyja :)
Zima - droga

Jak byłem na surówce - a to był czas letni to myśle że starczyło 300zł - 400zł.

Ciekawe ile sie wydaje na diecie "gównojada" :)

Tytuł: Re: koszta surowej diety
PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 2:49 pm 

Ile % na surowo ?: 90%
nie liczę ile wydaję, ale mam wrażenie że to czysta oszczędność:

1. Czasu - posiłki przyrządzam błyskawicznie, jak pójdę do sklepu to w mig robię zakupy, a nie łaże i ślinię się na dziale ze słodyczami ;)

2. Energii - nie zużywam gazu i prądu do podgrzewania potraw. Pomijam kwestie enzymów i trawienia :)

3. Pieniędzy - nie łażę po pubach i restauracjach - na mieście jadam baaardzo rzadko.
Owoce i warzywa w sezonie to groszowe sprawy. Zimą - tańsze od mięcha i wszystkiego co zawinięte w kolorowe sreberka ;)
Nie wydaję pieniędzy na "lekarstwa" - korzystam jedynie z apteki natury - czyli tego co jem na obiad np.
Z droższych wydatków to faktycznie orzechy (jednak nie je się ich za dużo), no i superfoodsy - ale pamiętając stare czasy, to czasami jednego wieczora na mieście wydawałem więcej na "gówno" (cytując poprzednika) niż teraz miesięcznie na superżywność.

Wydaje mi się, że to że witarianizm jest drogi, to złudzenie. Myśląc globalnie, czyli biorąc pod uwagę cały rok i rachunki za prąd, gaz itp... myślę że wychodzi taniej.
To poczucie drogości, może być spowodowane tym, że ogólnie wszystko podrożało w ostatnim czasie.

Generalnie nie zgadzam się żeby to był szczególnie drogi sposób odżywiania - jeśli już, to baardzo porównywalny .... 1,5 litrowy słoik pesto własnej roboty kosztował mnie około 80pln ;)))

:marchewa: :sun:

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 6:28 pm 

Na stancji jest rekordzista który jadał tylko pasztet, zupki parówki i chleb, resztę wydawał na alkohol, więc na samo jedzenie szło mu około 60-70zł, ale po 2 miesiącach wymiękł ;-)

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 7:01 pm 

Ile % na surowo ?: 90%
Dysproz napisał(a):
Na stancji jest rekordzista który jadał tylko pasztet, zupki parówki i chleb, resztę wydawał na alkohol, więc na samo jedzenie szło mu około 60-70zł, ale po 2 miesiącach wymiękł ;-)

a ile wydawał na alkohol ?

ja alko nie pijam. Faktycznie, jak ktoś się odżywia zupkami chińskimi jedynie, to wyjdzie taniej, jednak przekładając to na witarianizm, mógłby się odżywiać samymi jabłkami i pomidorami (i było by zdrowiej i pożywniej).

"Kanapki po studencku"* są bardzo smaczne i dobre, ale do czasu ;)

*Kanapka Po Studencku" - chleb posmarowany nożem :?

Wszystkie czasy w strefie UTC