Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupowanie jedzenia na bazarze
PostNapisane: Cz sie 20, 2009 9:22 am 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Bylem dziś na pobliskim Bydgoskim rynku, jest lato wiec za 20 zł kupiłem masę jedzenia :)

Zastanawia mnie kilka rzeczy: Skąd się biorą te wszystkie warzywa? Są polskie czy zagraniczne?
Czy są pryskane, i pędzone na sztucznych nawozach? I jak długo "leżą" zanim je zjemy?

Ja osobiście zawsze kupuje takie które są jakieś pokręcone, nie równe, jakby niewyrośnięte, nie są jednakowej wielkości, wyczaiłem taką panią która trochę wygląda jak by sama je hodowała, nie ma masy warzyw tylko kilka selerów, parę pomidorów itp, ale pewności nie mam :hmm:

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kupowanie jedzenia na bazarze
PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 9:24 pm 

Niestety muszę cię trochę zmartwić, ale dziś to nawet mały rolnik potrafi sypnąć nawozem i pryskać. Wiem bo mieszkam na wsi i widzę. Pewność 100% możesz mieć tylko wtedy, gdy sam uprawiasz (już zaorałam, na wiosnę haczka w dłoń i heja!). Nie twierdzę, że wszyscy, ale mam sąsiadkę, która woziła do Wrocławia truskawki, cenę robiła dwa razy wyższą i pod Bogiem przysięgała że eko. Prawda była niestety inna. Póki co wolę kupować z upraw ekologicznych, które mają certyfikaty, chociaż i z nimi tez nie wiadomo. Dobra wiadomość jest taka, że Polska słynie z dobrej żywności, co się bierze pewnie z oszczędności bo nawozy swoje kosztują :lol: Cos chyba jest na rzeczy, bo moja koleżanka mieszkajaca na stałe w Anglii, podczas ostatniej wizyty w Polsce zaobserwowała, że nie kicha po nektarynce kupionej na zwykłym bazarze.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 12:57 pm 

Rolnicy biorą dopłaty unijne do ziemi ale na szczęście ratuje nas polska mentalność,więc zamiast drogich inwestycji w pestycydy i nawozy wolą kupić 6 letnie BMW albo odpicować chałupę .
Mam znajomych na wsi więc widzę jak to wygląda.
Ziemia da i nie trzeba się specjalnie o to prosić ,a z racji że nie jest bombardowana chemią da zawsze podobnie . Mówię oczywiście o rolnikach małych i średniego kalibru ( taki ma 10 krów i tyle z pod nich wygarnia że o nawozy to on się prosić nie musi )
Oby tak pozostało- bo MONSANTO czuwa !!!
pOZDRO

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 1:23 pm 

Ja mam zaufaną budkę na pobliskim bazarku, nie wszystkie, ale spora część warzyw i owoców jest tam eko, wcale nie są drogie. Poza tym to po nich widać, nie wyglądają jak "standardowe" lśniące, bez jednej plamki, wypolerowane owoce czy też warzywa. Właśnie dziś kupiłam morele, "biedne" malutkie, poplamione i na pierwszy rzut oka mało atrakcyjne....nie uwierzycie jak pyszne i jak słodkie!

I'm one of the devout"

PostNapisane: Pt lip 16, 2010 12:46 pm 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
JA też kupuję zawsze te brzydki owoce i warzywa :)
Przynajmniej wiadomo że nie dostały tyle polepszaczy :)

Też może trafić sie marchewa z robakiem, ludzie zwykli myśleć że to trzeba wyrzucić bo jest zepsute, myślę że nic bardziej mylnego, skoro robal żre tą marchew i nie szkodzi mu, to znaczy ze ta marchew nie dostała zbyt wiele dodatków w hodowli :) I radzę odkroić część dla robalka a resztę wszamać ze smakiem :)

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 4:58 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 100% RAW !!!
Dokładnie! To samo jest z jabłkami. Parę lat temu lekarka powiedziała mi, żebym te robaczywe jabłka wybierał, bo nikt lepiej na jabłkach się nie zna jak te robaki żerujące na nich. Takiego robaka wycinasz i wiesz, że właśnie zjadasz jabłko okrzyknięte najlepszym jabłkiem przez najlepszego i zaufanego specjalistę!!! :D
Pzdr

Wszystkie czasy w strefie UTC