Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: nastolatek na diecie witariańskiej
PostNapisane: Pn paź 05, 2009 6:52 pm 

Czy ktoś bardziej poinformowany lub mający w tej sprawie doświadczenie mógłby powiedzieć mi, czy dwunastoletni chłopiec może być na takiej diecie? Jesteśmy z synem wegetarianami od prawie dwóch miesięcy, pomału przestawiamy się na witarianizm. Syn schódł 2,5 kg, ale teraz jego waga zatrzymała się. Najciekawsze jest to, że od kilku lat był na lekach przeciw alergii, od miesiąca ich nie bierze i chociaż wciąż miał objawy alergii, to ustąpiły inne objawy, które najprawdopodobniej były skutkami ubocznymi zażywania leków-bóle głowy, zmęczenie. Co ciekawe, od dwóch dni nie je nabiału i nagle ustąpiły objawy alergii! No tak tylko, że cała rodzina jest przeciwko mnie, że dziecko chce się zagłodzić a ja nic. Wiem na 100% że ta dieta jest idealna dla człowieka dorosłego (doświadczyłam na sobie), ale dla nastolatka? :help:

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: nastolatek na diecie witariańskiej
PostNapisane: Pt sty 15, 2010 11:30 am 

Kate ta dieta idealna jest dla czlowieka w kazdym wieku , tylko jesli chodzi o dzieci musimy ja dobrze zbilansowac. Po pierwsze postaraj sie na poczatku liczyc kalorie, aby nie dostarczyl ich za malo, takze codziennie spozywanie siemienia lnianego= omega 3, sezam= wapno, avokado= zdrowy tluszcz i orzechy takze sa waznym elementem diety :-) .

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 10:25 pm 

Tak, może być:) efekty już zauważalne, wspaniale!

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 8:53 am 

Na serio uważacie, że to odpowiednia dieta także dla nastolatka? Jakkolwiek coraz bardziej podoba mi się ta dieta, to uważam, że w tym wieku nie jest to dobre wyjście... dwunastoletni chłopcy musza w tym wieku dostarczać organizmowi jak najbardziej zróżnicowanych i pełnowartościowych produktów (nie bez powodu wiele lekarzy odradza takim dzieciom nawet wegetarianizmu! )
W tym wieku w końcu chłopcy najszybciej i najwięcej rosną (lub powinni rosnąć...). Także zastanów się poważnie, czy to na pewno dobre wyjście dla Twojego dziecka. w dodatku piszesz, że schudł to 2,5kg, czy to znaczy, że ma nadwagę? bo jeśli jego waga była w normie, a teraz spada, to nie jest to korzystny objaw.
w dodatku zawsze mam wątpliwości w takich sytuacjach - czy to nie jest odbieranie dziecku prawa wyboru? niektórych elementów poznawczych, których powinien doświadczyć w wieku nastoletnim?
podkreślam tylko, że to nie jest absolutnie żaden atak ani nic, tylko po prostu wyrażam swoje zdanie i wątpliwości. Pozdrawiam i wytrwałości w każdym rodzaju diety życzę! :)

Ostatnio edytowano Cz wrz 09, 2010 7:47 am przez Witarka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 9:58 am 

Witarka napisał(a):
(nie bez powodu wiele lekarzy odradza takim dzieciom nawet wegetarianizmu! )
większość lekarzy to ma znikome pojecie co jest dla nas dobre a co nie :hmm: natomiast świetnie wiedzą jak swój zawód utrzymać dochodowym...

Witarka napisał(a):
W tym wieku w końcu chłopcy najszybciej i najwięcej rosną (lub powinni rosnąć...)
faszerowani białkiem to rosną i rosną, ale czy to jest zdrowe i takie normalne to nie wiem: łamliwe kości i rozstępy na skórze u tych co szybko porośli.

Witarka napisał(a):
jeśli jego waga była w normie
te normy też się średnio mają do stanu naszego zdrowia, nie zawsze najlepiej jest być "w normie"

PostNapisane: N lut 20, 2011 9:12 pm 

Witam. A więc jestem znowu. Sytuacja z synem wygląda następująco. W tym roku skończy 14 lat, jest na diecie pół wegetariańskiej od 1,5 roku, tzn je mięso raz w tygodniu (presja rodziny), całkowicie wyeliminowaliśmy mleko, z nabiału je tylko ser żółty, bo lubi i jajka, codziennie pije soki przeważnie marchwiowo-jabłkowe, czasem zielone, je sporo surowych warzyw i owoców. Jeśli chodzi o słodycze to miewa napady zachciankowe, nawet mu nie zabraniam, bo jest szczupły. Efekt-nie wiem czy to wynik diety, czy przyszedł jego czas, ale bardzo urósł, a co najważniejsze jak na razie ZERO objawów alergii, choruje też znacznie mniej.
Robiłam mu wyniki krwi jakiś rok temu - bardzo dobre, czuje sie też świetnie, ma mnóstwo energii i siły, więc myślę, że jesteśmy na dobrej drodze.
Najbardziej irytuje mnie tłumaczenie, że on przecież rośnie i potrzebuje białka. Otóż proszę sobie zdać sprawę, że mleko matki karmiącej dziecko, które przecież nigdy później nie rośnie szybciej jak w pierwszym roku życia - zawiera niespełna 1 % białka! Czyli tyle co niektóre owoce i warzywa. Jeszcze nie zanotowano przypadku zgonu z powodu zbyt małej ilości spożywanego białka, ale za to notoryczne przebiałkowywanie się to już lawina w dzisiejszym świecie. Tak więc dajmy spokój temu białku, zastanówmy się raczej nad wapniem, mikroelementami i witaminami.
Tak na marginesie pomału małymi kroczkami zbliżam się do raw food, dziś jestem juz drugi dzień :) Czuję sie dobrze, nosi mnie po domu z nadmiaru energii, wyskakałam 400 razy na skakance, trzy razy męczyłam jogę i dalej mogę góry przenieść. No niesamowite. Szwagier cierpi akurat na mega katar, przypomniało mi sie jak mnie taki nękał regularnie czasami nawet co miesiąc, głównie przed okresem. Uświadomiłam sobie, że nie miałam takiego od 1,5 roku. No i czy trzeba badań naukowych na potwierdzenie skuteczności takiego jedzenia? Pozdrawiam wszystkich surojadków i życzę wytrwałości i zdrówka.

PostNapisane: So lut 26, 2011 2:32 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 100% RAW !!!
Nie dawaj mu sera żółtego bo mu krzywdę zrobisz, a potem presja ze strony "normalnego" jedzenia będzie taka, że to przez dietę surową. Mięso (Zbędne całkowicie) tylko ekologiczne (to droższe) bo ta reszta ma anaboliki i hormony. To, że ma napady na słodycze to znaczy, że ma w sobie pasożyty, które surową dietą może w pewnym stopniu ubić jednak skoro ma już te napady to radziłbym kontrolować i to mocno bo może być problem w przyszłości.

100% Raw General.

PostNapisane: N sty 01, 2012 11:00 am 

Witam po ponad rocznej przerwie. Pomyślałam, że od czasu do czasu napiszę co u mojego nastolatka. Ostatnio robiłam mu wyniki krwi - wszystko gra, nie ma się czego przyczepić. Jeśli chodzi o dietę, w dalszym ciągu mięso raz w tygodniu, żadnych wędlin, słodycze bardzo umiarkowanie, dużo owoców i warzyw no i własne soki.Jest co prawda chudy ale wciąż rośnie, choruje czasami. Alergia na jeden alergen ustąpiła całkiem, na drugi zmalała, Nie bierze leków od dwóch lat.
Mam jednak inne pytanie, może ktoś z was orientuje się, czy przy codziennym piciu soków z marchewki z swojego ogródka ma prawo podnieść się bilirubina we krwi? To akurat dotyczy mnie. Morfologia, wit.B12 jest w porządku, jeśli chodzi o wyniki wątrobowe to wyglądają następująco: ALT-9 (norma do 33), AST-14 (norma do 32), fosfataza zasadowa-35 (norma od 35 do 105), bilirubina całkowita - 1,33 mg/dl (norma do 0,9). Czuję się dobrze i nic mi nie dolega, nie mam zażółconych białek oczu, tylko trochę wnętrze dłoni i stóp. Na razie odstawiłam sok z marchwii, ale szkoda mi, bo widzę, że dobrze robi na skórę i ogólnie na kondycję.
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr sty 04, 2012 7:11 am 

Masz żółtaczkę
poczytaj sobie co powoduje i jak leczyć
http://tiny.pl/hjdfk

Miałaś poprzednio jakieś problemy zdrowotne?

Pozdro.
Ożywczy

PostNapisane: N mar 18, 2012 8:12 pm 

Witam ponownie. Powtórzyłam wyniki wątroby i bilirubina była mniejsza, ale dalej pow. normy. Czuję się bardzo dobrze i pewnie bym się nawet nigdy o tym nie dowiedziała, gdyby nie moja nadgorliwość... W każdym razie moja pani doktor mówi, że to najprawdopodobniej zespół Gilberta, który nie ma wpływu na funkcje życiowe, jest to przypadłość wbrew pozorom częsta i być może mam wśród przodków kogoś z Bałkan, bo tam to bardzo częste. Bardzo możliwe też, że dzieci też to odziedziczyły. W każdym razie powiedziała, że to na pewno nie od marchewki, bo gdyby uszkodziła mi wątrobę, to byłoby to widoczne w reszcie wyników.
Więc żyję sobie dalej, nie przejmuję się tym i tamtym, cieszę się dobrym zdrowiem i postanowiłam nie szaleć z tymi wynikami, bo to prawda, że robienie wyników dla samych wyników to głupota, bo zawsze może być jakieś rozchwianie, które nie przesądza o niczym.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie UTC