Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: nie mam własnego ogródka
PostNapisane: So sie 22, 2009 3:48 pm 

Nie mam ogrodu co robić?

Odpowiedź: ogród to idealne rozwiązanie by być wolnym i niezależnym a do tego posiadać swoje własne zdrowe jedzenie. :roll:
Wielu z nas niestety nie ma takiej możliwości. Ale dla chcącego nie ma nic trudnego. Warto popytać w okolicy może ktoś zdecyduje się wynająć dla nas kawałek swojego ogródka lub pola. :niewiem: Jeśli to nie pomoże to można kupić coś wspólnie ze znajomymi. :niewiem:
Ogród nie musi być wielki. Już na bardzo małej przestrzeni można uprawiać tak wiele.
:lol2: Jeśli pomimo wielu starań nie uda Ci się zdobyć kawałka ziemi, wówczas pozostaje np. balkon. Prawie w każdym bloku mieszkania posiadają balkony. W większości wykorzystujemy je jako składzik, dla niepotrzebnych rzeczy. Często nawet bardzo mały balkonik to wspaniałe miejsce na swój własny ogródek!!! Wystarczy powiesić skrzynki, wypełnić je ziemią i sadzić warzywa! W donicach można wsadzić pomidory. Dodatkowo różne zioła jednoroczne z których zbierasz nasionka i znów masz materiał na przyszły rok, np. nagietki wspaniały dodatek do sałatek lub nasturcje! Często najprostsze rozwiązania zauważamy najpóźniej. Jest wiele czarodziejek, które dopiero zaczynają swoją praktykę i obsadzają cały balkon w centrum Warszawy roślinkami magicznymi.
:banana: Jeśli nie masz balkonu pozostają wycieczki za miasto, np. rowerem. W tej praktyce sa przydatne duże torby rowerowe, w które mieszczą się prawie wszystkie warzywa i owoce. Możesz pojechać do lasu lub na łąkę i nazbierać ziół. Po powrocie do domu stawiasz je w wodzie i utrzymają się kilka dni. Możesz odwiedzić rolników lub ogródki działkowe i popytać o warzywa. Z pewnością znajdziesz mnóstwo dostawców. :mockery:

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: nie mam własnego ogródka
PostNapisane: Cz gru 10, 2009 11:30 am 

Z tym hodowaniem roślin na balkonach, to nie takie proste. Ja próbowałam. Mam duży balkon, pomyślałam, spróbuję. Owszem, zioła, natka, lubczyk, szczypiorek, czemu nie - chociaż strasznie atakowała moje "uprawy" mszyca. Ale pomidory? Nie ma szans. Z 3 krzaczków wsadzonych do dużych donic doczekałam się 5 małych pomidorków. Miałam też 2 krzaczki koktajlowych, te dały trochę więcej drobiazgu, ale na śniadanie/kolację za mało... Może to i wyjdzie, jak się ktoś nastawi na nie ekologiczne i będzie często zasilał nawozami, ale takie pomidory, to w sklepie można kupić, więc po co koło czegoś takiego w ogóle chodzić? Ja kupiłam obornik i biohumus, a mimo to po jakimś miesiącu pomidory przestały rosnąć, pozrzucały kwiaty i koniec. Dlatego w przyszłym roku w pomidory na balkonie bawić się nie będę. Coraz poważniej rozważam natomiast zakup ogródka działkowego... Tylko, czy ja znajdę czas, żeby koło tego chodzić?

PostNapisane: Cz maja 20, 2010 2:33 pm 

Wydaje mi się że jest jeszcze jedna opcja dla tych co nie maja ogródka.
Lasy i łąki państwowe na nich można sobie hodować co nieco , jakieś drzewko owocowe posadzić lub warzywka.
Każdy pewnie ma gdzieś nie daleko siebie jakieś dobre miejscówki a gdyby ktoś nas przyłapał to co nam może zrobić za sadzenie zieleniny? Chyba nic.
Oczywiście pozostaje kwestia zabezpieczenia przed zwierzętami ale na to są różne sposoby choćby takie siateczki materiałowe w kolorze zielonym by się nie rzucały w oczy itp.
Czy dobrze myślę a może się mylę?

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 8:22 am 

dropsm6 napisał(a):
Wydaje mi się że jest jeszcze jedna opcja dla tych co nie maja ogródka.
Lasy i łąki państwowe na nich można sobie hodować co nieco , jakieś drzewko owocowe posadzić lub warzywka.
Każdy pewnie ma gdzieś nie daleko siebie jakieś dobre miejscówki a gdyby ktoś nas przyłapał to co nam może zrobić za sadzenie zieleniny? Chyba nic.
Oczywiście pozostaje kwestia zabezpieczenia przed zwierzętami ale na to są różne sposoby choćby takie siateczki materiałowe w kolorze zielonym by się nie rzucały w oczy itp.
Czy dobrze myślę a może się mylę?

Myślę, że ten pomysł z państwowymi lasami/łąkami jest całkiem dobry! :D z tego co wiem (pytałam nawet znajomego prawnika, tak żeby być na 1000% pewną :D) i ... nie jest to nic złego, jakby nie patrzeć to też użyźnianie gleby, a więc i dbanie o dobro publiczne hehe ;) a tak serio, to nie można tylko przesadzić z tymi siateczkami czy innymi ogrodzeniami, żeby nie było czasem problemu o 'przywłaszczanie nieswojego gruntu', itp. itd.

ale na pewno mamy przecież jakiś znajomych z ogródkiem i te kilka metrów kwadratowych by nam udostępnili, to nie jest taki problem, prawda? a może się mylę? :)

pozdrawiam i powodzenia życzę! :)

PostNapisane: Cz wrz 09, 2010 6:58 am 

Ja chciałam hodować na parapecie, ale jak się okazało przeszkadzało to sąsiadce piętro niżej ;)

niemniej są rośliny które możemy hodować w domu. Oczywiście jabłuszek z domku mieć nie będziemy, ale natkę pietruszki, szczypior czy siewki słonecznika jak najbardziej :)

aktualnie kozieradkę w domu mam ale nie wiem jak długo da radę bo mi młodsza sukcesywnie ją wyjada :D

www.kielki.net - jeśli szukasz naprawdę dobrych nasion na kiełki

www.wiedza.kielki.net

Wszystkie czasy w strefie UTC