Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój surojadzi dziennik
PostNapisane: Wt sty 10, 2012 7:03 pm 

Opiszę tutaj etapowo moje odżywianie, doświadczenia z nim związane, również samopoczucie. Dopiero uczę się surowej diety, a więc liczę na rady i wsparcie ;)

1.01. – jabłka - niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ale pamiętam, że pierwszego dnia nie było tego dużo : ) Doskonałe samopoczucie. W nocy trochę trzepało mnie z zimna.

2.01. - jabłka - nie odczuwałam głodu, popołudniu kiedy pojawiały się zachcianki nie miałam czasu na jedzenie : ) . Energia mnie roznosiła.

3.01. – jabłka – spoko, zjadłam ich więcej.. ale ciągle to monodieta.

4.01 – jabłka – około 6. Wieczorem gorzej się poczułam, postanowiłam zakończyć monodietę.

5.01. – nieco gorzej spałam. Rano grejpfrut plus jabłko (nie znudzą mi się nigdy! Kocham.) Obiad: sałatka z pekińskiej, połowy pomidora, połowy papryki, cebuli, ogórka, surowego szpinaku (Bardzo mnie zainteresował w tej postaci, pewnie wypróbuję go na wiele sposobów.). Sałata posypana ziołami prowansalskimi. Przegryzłam marchewkę.
Widoczne plusy mojego pseudo-detoksu: ładniejsza, zdrowsza skóra, nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji organizmu; jakoś lżej w brzuszku ^^” radość z saaałatki ;).
Gorsze samopoczucie wywołane okresem, który mi się właśnie zaczął… nie zganiać tego na dietę.
Popołudnie: 3 mandarynki + jabłko

6.01. – na śniadanie kawałek melona. Potem grejpfrut.
Obiad: sałatka: kawałek pekińskiej, duża cebula, pół pomidora, pół papryki, ogórek, mała marchewka, zioła, kropelka oliwy z oliwek.
Popołudnie: Jabłko posypane cynamonem. Kolacja: Pomarańcza.

7.01 . – 2 jabłka, grejpfrut, 300g. brokuła, 2 mandarynki.
Wiem, że mało, ale to przez brak czasu dzisiaj :< . W tygodniu zacznę lepiej planować… i zrobię porządne zakupy.
Pierwszy tydzień 100% raw za mną! :D Cieszę się baaardzo

08.01. – 2 jabłka, banan, 60 g. płatków migdałowych, około 300g. groszku zielonego, grejpfrut.

09.01. – 2 jabłka, grejpfrut, pomarańcza, surowe spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym ( pomidor, pół papryki, ząbek czosnku, pestki dyni).
Straszna chęć się pojawiła na pieczywo : / … wytrzymam.
Zaspokoiłam głody emocjonalne sowitą porcją suszonych owoców – kawałki jabłka, gruszka, śliwki… Jutro będzie lepiej (?)

10.01. – małe jabłko posypane cynamonem, marchewka, grejpfrut. Na obiad: sałatka na bazie szpinaku z pieczarkami, pomidorem, sokiem z cytryny, słonecznikiem). 2 suszone gruszki.
orzechy – mieszanka…

10 dni za mną, czuję się dobrze. :ok:

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Mój surojadzi dziennik
PostNapisane: Śr sty 11, 2012 1:31 pm 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Dziennik to fajna rzecz!
Czekamy na więcej!

PostNapisane: Śr sty 11, 2012 11:10 pm 

Witam Dagmara.
Mam pytanko: czy się odchudzasz?

Pozdro.
Ożywczy

PostNapisane: Cz sty 12, 2012 10:56 am 

Witaj,
Odpowiedź brzmi: nie, ale nie ukrywam, że jeżeli spadłabym z wagi – będzie to tylko dodatkowym plusem. Ostatnio jednak nie sądzę, aby było to możliwe, gdyż ‘sałatka’ dla mnie to pewnie 4x porcja normalnego człowieka i za bardzo ciągnie mnie do orzechów, suszonych owoców, bananów. Nie głoduję :).

PostNapisane: Cz sty 12, 2012 10:18 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 75%
Bardzo fajny dzienniczek. Zaczęłam w tym samym dniu co Ty i dlatego bardzo chętnie będę śledzić Twoje poczynania:) Czy lepiej się czujesz po mono posiłkach czy mixach? Bo ja raczej po mono i dopiero zaczynam czaić jak sobie dobierać ilość, rodzaj i pory posiłków. A jak jest u Ciebie?
Pozdrawiam :-)

PostNapisane: N sty 15, 2012 2:52 pm 

Dopiero uczę się witarianizmu : ) Dodatkowym problemem jest brak blendera w mieszkaniu studenckim :D ale i bez tego można... Wiem, że trudno będzie mi się przestawić na 100% surowej diety, ale muszę nauczyć się cieszyć z małych sukcesów - z każdego udanego dnia. Lepiej czuję się na monodietach, ale wiem, że tak nie dostarczam mojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Po kilku dniach surowej diety mogę stwierdzić, że w dwóch chwilach poczułam się niezwykle przyjemnie - czystość myśli. Na tym mi zależy, do tego dążę : ). Raport z ostatnich dni - Hmmm... nie notowałam pilnie.. ale jest kilka spraw, którymi chcę się z Wami podzielić.

1. uwielbiam orzechy i przesadzam z ich ilością... nigdy wcześniej ich nie moczyłam. Dorwałam się ostatnio do migdałów, które wedle zaleceń zalałam wodą. Po jakimś czasie była czarna. Dlaczego?
2. nie było surowo. Rodzinny weekend. Nawet nie próbowałam przekonywać domowników. I tak za wiele przeze mnie mają nieprzyjemności na głowach.. Była lasagne ze szpinakiem, kanapki i fatalne samopoczucie, ból brzucha, problemy z trawieniem. Czy organizm aż tak szybko przyzwyczaił się do surowej żywności? Czy to tylko zbieg okoliczności?
3. udało mi się żyć przez jakiś czas bez kawy... spory sukces dla prawdziwego nałogowca. Fajnie, że jest to możliwe, ale obawiam się, że niemożliwe do wykonania w dłuższej perspektywie czasu dla osoby z moim trybem życia. Jestem prawdziwą meteopatką. Spadek ciśnienia, zmiana pogody i nagle odczuwam senność - tylko kawa mnie ratuje i pozwala działać. Więc... pozostaje mi włączenie kawy jako produkt dozwolony i w ramach możliwości ograniczanie.

Macie podobne problemy? Pozdrawiam!

PostNapisane: Cz sty 19, 2012 5:13 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Co prawda jestem tutaj od chwili, lecz po przeczytaniu dziennika surojada.... fajnie się czyta.
W moim przejściu na surowe odczuwam mega energię, spię po 3, 4 godz i zupełnie to wystarcza. Jednak najwazniejszy jest dla mnie ruch, więc uprawiam jogę i medytację. I na surowym jest o wiele łatwiej wejść w głeboki stan relaksu czy medytacji.
Może mam troszke łatwiej, ponieważ nigdy nie bylam uzalezniona od kawy, więc traktuje ja jako łakoć, i nie odczuwam spadku cisnienia , więc Dagmarko nie wiem jak to jest bez kawy...
Staram się jeść 100% surowo, mocze zboża i żuję, lecz zawsze wyznaje zasadę nic na siłę, ponieważ życie ma byc fajne i pokarm radością, więc czasami skusze sie na coś tam:-) :levitation:

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 6:09 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 75%
Właśnie miałam tak samo w miniony weekend:) Pojadłam gotowanej żywności i był totalny zjazd:( A teraz chce mi się słonych, słodkich i gotowanych potraw. Wystarczyło 4 dni i uzależnienie powróciło. Organizm szybko sie przestawił na surowe ale równie szybko chce powrócić do nałogu. Mam nadzieje, że szybko wrócę na pełne surowe tory :)

Tobie również życzę powodzenia. (a co do blendera to kupiłam zwykły w supermarkecie za 39 zł i jestem mega szczęśliwa bo baaaardzo pomógł urozmaicić jedzenie )

PostNapisane: Śr sty 25, 2012 11:55 am 

Witajcie po przerwie,
marcelinko - fajnie, że opisałaś swoje doświadczenia, działają bardzo motywująco. Ostatnio brakuje mi ruchu... nie ukrywam tego. Ciekawe doświadczenia związane ze snem.. jedząc surową żywność zasypiam bardzo szybko.
VEganko - najważniejsze, aby żyć w zgodzie ze sobą i nie budować sobie ograniczeń na siłę. : ) Tyle, że ja mam problemy z emocjonalnym jedzeniem i tendencję do skrajności. Więc sama sobie ograniczenia jakieś muszę stawiać ^^”.

Ostatnio milczałam.. a więc pora nadrobić zaległości i napisać co jem. : )
(Zaległe zapiski - odkopane:D)
11.01. – jabłko, grejpfrut, mały banan. Obiad: sałatka warzywna. Potem przegryzałam ananasa i małą porcję orzechów.
12.01. – 3 jabłka ‘szare renety’ – ulubione ;) pomarańcza, groszek, sałatka, 200 g mieszanki studenckiej. Pierwsze odchylenie od surowicy – kawa.. i tak długo wytrzymałam bez….
13.01. Miseczka sałatki, Kawa, jabłko, opakowanie migdałów, banan > jazda do domu (weekendowa przerwa od raw :/)

Z ostatniej chwili:
Powrót do dzienniczka:
23.01. – jabłko, sałatka z lodowej: pomidor, cebula biała i czerwona, troszkę oliwy z oliwek. Opakowanie całe "kiełki na patelnię" zjedzone oczywiście surowo ^^”. Dużo orzechów, mega dużo ^^” wiem, że to nie najlepiej, ale sesja – mózg głodny :P.
24.01. – 2 jabłka, 2 pomarańcze, grejpfrut, 2 banany, 2 marchewki, miseczka sałatki, daktyle – dużo za dużo ^^”
Niesurowo 25.01. – groszek – 300g., jabłko, pomarańcza, miseczka brukselki gotowanej (Tak, to nie jest surowe)! Będą jeszcze 2 rozbełtane banany z moczonymi migdałami.

/Jeżeli czuję silną potrzebę - piję kawę/

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 6:12 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 100% RAW !!!
Fajny ten dziennik i mam nadzieję, że będziesz chciała nadal go prowadzić...
Powiedz mi w jak przygotowujesz sobie ten groszek?
Pzdr

Wszystkie czasy w strefie UTC