Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Powrót do surowego ... Przechodziliście???
PostNapisane: Wt sty 24, 2012 5:51 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 75%
Jestem na Raw food już jakiś czas. Jednak przez ostatnie dni podczas nieplanowanego wyjazdu skusiłam się na gotowane jedzenie (ono było jako jedyne pożywienie dostępne i nie "wypadało" mi "wymyślać" i prosić o inny zestaw)
Przez te 4 dni zaważyłam mocne zatrzymanie wody, opuchliznę i czerwone przebarwienia na twarzy. Poziom energii spadł diametralnie. Jest mi zimno i ciagle mam ochotę na słone, słodkie i przede wszystkim gotowane jedzenie.
Od jutra chcę wrócić do swojego RAW schematu, który był dla mnie idealnym sposobem żywienia.

Mieliście podobne doświadczenia? Kilkudniowe odstępstwa? Jak wyglądał powrót? Jak szybko wróciliście do normy?

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Powrót do surowego ... Przechodziliście???
PostNapisane: Pn lut 06, 2012 10:01 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 90%
Hej,

heh, chyba większość surojadów ma chwile "słabości"...

To jest tak: jesteś na 100% raw, i czujesz się cudownie - to coś niesamowitego. Mówisz sobie że to idealny sposób na życie, że nigdy tak dobrze się nie czułeś/aś i że już nie ma powrotu do jedzenia gotowanego, przetworzonego - po prostu czuć namacalną jakościową różnicę.

Po jakimś czasie przyzwyczajamy się - nadal jest idealnie, jednak już nie tak spektakularnie :)

Nadal jesteśmy na surówce (z tym że już 80-90%) ... W moim przypadku było tak, że jadłem raz w tygodniu coś gotowanego i za każdym razem czułem po tym ogromny spadek energetyczny dlatego wiedziałem że gotowana żywność po prostu nie jest dla mnie dobra.... jednak jak to ludzie, przyzwyczajamy się i przychodzi moment że wcale aż tak nam to gotowane nie przeszkadza :/ ...i przychodzi jakiś "nawrót" życia z przed surówki. W moim przypadku były to święta i sylwester, kiedy po roku nie jedzenia cukru i innych "trucizn" skusiłem się na ciastko, potem drugie i poleciało....

Nie wiadomo kiedy, nagle okazuje się że znowu śpię w dzień, jestem przemęczony i brak mi energii życiowej.... (mimo że nadal jem ponad 50% na surowo)...

Ratuje mnie tylko pamięć dawnego sensu...bo po prostu pamiętam jak cudownie czułem się na 100% raw. Szkopuł w tym, że gotowane jedzenie niesamowicie UZALEŻNIA - ale można się z tego wyrwać...

To czego potrzebujemy to niezobowiązującej umowy z samym sobą - od dzisiaj zaczynam 30dni 100% na surowo !!!

powodzenia :D

PS....oczywiście cały czas pisałem o sobie :roll:

Tytuł: Re: Powrót do surowego ... Przechodziliście???
PostNapisane: Cz lut 09, 2012 11:31 am 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 75%
Masz rację:) Gotowane uzależnia. Zauważyłam, że jesli zrobie odstępstwo od surowego przez jeden czy dwa dni, następnego dnia jeszcze bardziej mi sie tego chce bo po prostu czuję się glodna. Jest to jednak inny glód niz na surowym jedzeniu. Czuję, że żołądek nie jest pusty a mimo wszystko odczuwam głód.

Staram się nie popadać w ten gotowany nałóg dłużej niż jeden czy dwa dni na jakiś czas :)

Wszystkie czasy w strefie UTC