Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: problemy z przejsciem na diete wiratiańską
PostNapisane: So lip 17, 2010 7:07 am 

Bhagavi: reakcja jaką opisujesz to test na enzymy t.j. katalazy i peroksydazy, które rozkładają wodę utlenioną (nadtlenek wodoru) na tlen i wodę.

Tak na marginesie: można oszukać, wystarczy do takiego suplementu dodać dwutlenku manganu, który też rozkłada wodę utlenioną na wodę i tlen.

Pozdr
Ożywczy

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: So lip 17, 2010 8:08 am 

No patrz! dobrze wiedzieć o tej możliwości, czyli jak zawsze, intuicja i pytanie do siebie " czy to jest dla mnie dobre" jest zawsze najlepsze, oszukać się nie da :lol: Serdeczne dzięki :D

PostNapisane: N sie 01, 2010 7:53 pm 

Ożywczy, proszę o Twoją opinię w kwestii możliwości sprawdzenia wartości kupionego probiotyku, czy probiotyki też można sprawdzać wodą utlenioną? To jednak bakterie a nie enzymy. Albo inaczej, czy znasz i możesz polecić firmę produkującą probiotyki godne zaufania? Robiłam sama rejuvelac, ale czytałam opinię, że robili badania i okazało się, że w takim domowej roboty jest tylko 40% dobrych bakterii a reszta niestety nie jest już taka ok :o i polecili kupowanie gotowych specyfików, tylko bez rekomendacji.

Jest to prośba również do każdej osoby, kóra może się podzielić wiedzą i doświadczeniem.
Pozdrawiam cieplutko :sun:

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 12:42 pm 

Probiotyki bazują na bakteriach zasiedlających układ pokarmowy, w którym raczej występuje środowisko beztlenowe. Beztlenowce nie mają tych enzymów. Zatem nie będzie reakcji wydzielania tlenu (nie będzie bąbelków).

Poprzednio była mowa o suplementach. Nie wolno mylić z probiotykami.

Konkretnie jakie probiotyki polecić, nie wiem, po prostu nie używam.

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: So sie 21, 2010 4:58 pm 

Witam.
Ja przeszlam na RAW z dnia na dzien i trwa to juz 8 miesiecy jesli taki krotki okres mozna nazwac przejsciem na RAW :D Przypadkowo trafilam na film o RAW i bylam w szoku ze mozna tak sie odzywiac jak zawsze chcialam- bez gotowania i zdrowo. Otoczenie zawsze mnie uswiadamialo ze musi byc przynajmniej jeden cieply posilek dziennie zeby zoladka nie popsuc, ze bialko musi byc zebys urosla, a owoce i warzywa to takie naturalne slodycze ale najesc sie nimi nie mozna :lol:
Po obejrzeniu filmu o RAW dowiedzielam sie ze sa ludzie jedzacy tylko owoce i warzywa i to nie jako diete oczyszczajaca ale robia to od kilkunastu lat. Tak sie zaczelo- bez specjalnego przygotowania zaczelam po prostu wcinac surowe jedzenie. Zaczelam tez duzo czytac i jak sie okazuje calkiem intuicyjnie uniknelam czestych bledow popelnianych przez poczatkujacych tzn: nie objadalam sie orzechami, ani tlustymi owocami, nie przesadzalam z cytrusami itd.
Po 8 miesiacach na 100% RAW zyje i mam sie lepiej niz przed- jesli chodzi o samopoczucie i energie. Uprawiam aktywnie sport i nie czuje sie zmeczona. Przed rozpoczeciem diety RAW robilam sobie akurat badania krwi- praktycznie wszystkie mozliwe lacznie z rakowymi- wyniki byly tak doskonale ze lekaz mnie spytal co jadam :D juz wtedy nie jadlam wielu szkodliwych skladnikow np. margaryn masla chleba rzadko mieso i smazone zero kielbas wedlin cukru i slodyczy minimum nie pilam kawy. Zawsze jadlam wiele owocow i warzyw ale gotowane musli jogurty itp. Jestem ciekawa jakie beda wyniki po roku na RAW mam nadzieje ze sie nie pogorsza bo mialam znakomite.

PostNapisane: Śr wrz 01, 2010 2:49 pm 

hmm... no właśnie, zastanawiam się nad przejściem na tę dietę, ale tak szczerze mówiąc, średnio mogę sobie to w ogóle póki co wyobrazić... Czy najlepiej zrobić drastyczny krok i przestać jeść wszystko co nie świeże czy jednak powoli odstawiać niedktóre produkty, żeby orhanizm nie doznał nagle szoku, ale miał czas na przestawienie się? czy po prostu przestajecie jeść chleb np. na śniadanie, a za to jecie jabłko lub banana? czy to naprawdę możliwe jest, że nie jest Wam po tym słabo, nie miewacie zawrotów głowy? wybaczcie te miliardy pytań, ale ja wciąż jestem zielona w tym temacie i chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć! (zaraz czeka mnie lektura artykułów polecanych na forum :) dzięki wielkie z góry za wszelkie odpowiedzi!

Wszystkie czasy w strefie UTC