Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: TORT JABŁKOWY
PostNapisane: Wt lip 05, 2011 10:10 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 90%
niedawno zrobiłem Surowy Tort Jabłkowy.
Dzisiaj wszamałem ostatni kawałak :?

oj, robiłem już kilka surowych ciast, ale to jest niesamowite - w konsystencji przypomina trochę tiramisu ... przepyszota. Jeśli ktoś się skusi, to mam dobrą radę - kupcie sobie migdały już obrane ze skórki (chyba że lubicie medytacje ;) - ja kupiłem nieobrane, namoczyłem a potem zacząłem obierać... 4,5 godzin mi to zajęło :D heh...

aaa, to ciasto niestety do tanich nie należy, ale od święta jak znalazł ... ew. można improwizować ze składnikami i nie dodawać wszystkiego... jednak nie da się ukryć - oryginalny przepis - genialny :eating2:

Przepis w filmiku poniżej :

Smacznego
m.

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: TORT JABŁKOWY
PostNapisane: Pt wrz 09, 2011 8:33 pm 

DLA LENIWYCH PODAJĘ PRZEPIS:

:kitchen:

ŻYWY TORT JABŁKOWY - WITARIAŃSKI I SUROWY.

DZIEŃ PRZED PRZYŻĄDZANIEM CIASTA, NALEŻY NAMOCZYĆ ORZECHY WŁOSKIE, MIGDAŁY, DAKTYLE.

Ciasto (podkład).

-1 i ¼ szklanki migdałów - niemoczone (zamiast migdałów tańszą wersją jest użycie jakichkolwiek orzechów lub najtaniej – słonecznika). Jeśli decydujesz się na migdały, to trzeba kupić obrane, albo obrać (skórka jest toksyczna). Obranie migdałów na całe ciasto zajmuje około 3-4 godzin głębokiej medytacji ;)
-1 szklanka daktyli bez pestek
-1-2 łyżeczki startej skórki pomarańczy

WRZUCAMY WSZYSTKO DO BLENDERA LUB ROBOTA KUCHENNEGO I ROBIMY NA MASĘ. MASĘ PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA (posmarowanego olejem, oliwą, olejem lnianym itp.) I RĘKOMA TWORZYMY SPÓD (WKŁADAJĄC W CIASTO MNUSTWO MIŁOŚCI ; ) WKŁADAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA FARSZU JABŁKOWEGO.

Farsz Jabłkowy.

-5-6 pokrojonych w drobną kosteczkę jabłek, namoczonych w soku ze świeżej pomarańczy
-4-5 startych na tarce jabłek (stojących chwilkę w swoim własnym soku)
-1 filiżanka namoczonych daktyli (można zastąpić szklanką miodu).
-1filiżanka pokrojonych orzechów włoskich namoczonych 24 godziny (opcjonalnie, bo są drogie – ale za to wyśmienicie smakują).
-1 filiżanka rodzynek (opcjonalnie)
-gałka muszkatołowa do smaku
-cynamon (sporo ale bez przesady)
-starta skórka z cytryny (1-2 łyżki).

WSZYSTKO MIESZAMY, CAŁUJEMY I ŚCISKAMY, PIEŚCIMY I UKOCHUJEMY. ODSĄCZAMY WKŁADAJĄC NA ZROBIONY WCZEŚNIEJ SPÓD. UKLEPUJEMY.

Krem.

-1 ¼ filiżanki blaszowanych lub obranych migdałów, namoczonych w wodzie 12-24 godzin (zmieniać wodę rano i wieczorem).
-laska wanilii (opcjonalnie bo droga)
-łyżka startej skórki pomarańczy (zamiast wanilii)
-1 szklanka daktyli namoczonych w wodzie – razem z wodą.

KREM ROBIMY TAK JAK SPÓD CIASTA, JEDYNA RÓŻNICA ŻE DODAJEMY WODY Z DAKTYLI I ZAMIAST MASY POWSTAJE KREM. CZYLI DO BLENDERA LUB ROBOTA I MIXUJEMY 

SMARUJEMY KREMEM CIASTO I GOTOWE. MOŻNA UDEKOROWAĆ OWOCAMI, KRUSZONYMI ZIARNAMI KAKAOWCA, CZYMKOLWIEK CO SUROWE, BEZ CUKRU, ŻYWE I ZDROWE…

:sun: :kitchen: :heart: :sun: :kitchen: :ready-to-eat: :kitchen: :drooling:

PostNapisane: So wrz 10, 2011 11:40 am 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 70%
mihaello co jest toksyczne w skórce migdałów? czy masz na myśli gorzką amigdalinę? której jest niezwykle daleko do trucizny

pozdrowienia
Vira

PostNapisane: So wrz 10, 2011 12:38 pm 

VVirachoca napisał(a):
mihaello co jest toksyczne w skórce migdałów? czy masz na myśli gorzką amigdalinę? której jest niezwykle daleko do trucizny

pozdrowienia
Vira

pojęcia nie mam co jest toksyczne...
działam intuicyjnie a nie naukowo ;)

w kilku miejscach czytałem o tym, poza tym w filmiku który jest w pierwszym poście jest mowa o toksyczności skórki migdałów . A jako że przepis powyżej jest po prostu "wolnym" tłumaczeniem filmiku, ująłem to w przepisie...

...jednak głowy uciąć sobie nie dam za prawdziwość tej informacji....

PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 8:29 am 

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm i Witarianizm
Ile % na surowo ?: 70%
Zasadniczo spotkałam się z poglądem, że to własnie amigdalina jest toksyczna i najlepiej be od niej, bo to cyjanowodór, a to przecież "nowoczesna" medycyna ją zdelegalizowała swoimi "nowoczesnymi" przekręconymi i niedokładnymi badaniami dla koncernów farmaceutycznych.
Na marginesie po kilku latach głodówek, oczyszczań i odstawiania śmieci w pewnym momencie mój organizm zaczął się domagać kilka razy w roku kilkunastodniowych kuracji na gorzkich pestkach. Dla mnie osobiście był to krok milowy kiedy sobie to uświadomiłam, ponieważ uważałam, że kontroluję co i kiedy jem, a już na pewno nie przepadam za gorzkimi pestkami:) lecz pewnego dnia wstałam i pokazałam sobie wystawiony język, bo okazało się, że one mi po prostu smakują. W najprostszej wersji najzwyczajniej wrzucam migdały i inne gorzkie pestki w skórce do wszystkiego co jem, a po takiej kuracji hmm wrażenie mogę nazwać: odświeżenia, jest nie do opisania.
Tak więc w granicach akceptowanych przez organizm polemizowałabym z toksycznością.

Jeżeli ktoś ma informacje o jeszcze czymś innym, o działaniu toksycznym w skórce migdałów, to proszę się z nami tym podzielić.

mihaello rozumiem twoją pracę i nie jest to z mojej strony atak na czy prowokacja Ciebie

Vira

PostNapisane: N wrz 18, 2011 12:49 pm 

"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę" Paracelsus.

Wszystkie czasy w strefie UTC