Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga na temat soków!
PostNapisane: So sie 15, 2009 9:25 am 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Ważna uwaga na temat przygotowywania soków:

Wszystkie soki z rośli oraz warzyw polecamy wyciskać za pomocą wyciskarki. Wyciśnięte w ten sposób soki zachowują 100% swej siły witalnej (enzymy oraz witaminy pozostają nietknięte).

Załącznik:
wyciskarka.jpg
wyciskarka.jpg [ 58.68 KiB | Przeglądane 993 razy ]

Wyściskanie soków za pomocą sokowirówki powoduje zabicie około 80% enzymów, spowodowane jest to ujemnym ładunkiem elektrycznym który wytwarza się podczas szybkiego wirowania w tego typu urządzeniu.

Załącznik:
wirówka.jpg
wirówka.jpg [ 24.89 KiB | Przeglądane 993 razy ]

Jeżeli w przepisach będzie napisane aby wcisnąć sok sokowirówką to polecamy w zamian wyciskarki.

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Uwaga na temat soków!
PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 10:20 am 

Kuba napisał(a):
Wszystkie soki z rośli oraz warzyw polecamy wyciskać za pomocą wyciskarki. Wyciśnięte w ten sposób soki zachowują 100% swej siły witalnej (enzymy oraz witaminy pozostają nietknięte).

ok, tu się zgodzę, bo jest to absolutnie logiczne i oczywiste, ale z poniższą wypowiedzią:

Kuba napisał(a):
Wyściskanie soków za pomocą sokowirówki powoduje zabicie około 80% enzymów, spowodowane jest to ujemnym ładunkiem elektrycznym który wytwarza się podczas szybkiego wirowania w tego typu urządzeniu.

pozwolę sobie się w ogóle nie zgodzić, a wręcz powiedzieć, że jest to nieprawda, bzdura wręcz... pytałam jeszcze znajomych fizyków i dietetyków (tak mnie to zaintrygowało!...) i wszyscy oni zgodnie stwierdzili, że nie ma żadnych podstaw do takiego stwierdzenia... Mógłbyś podać źródło tej informacji? albo gdzie mogę poczytać więcej?

aha moje pytanie jest spowodowane tylko moją ciekawością i chęcią odżywiania się w zdrowy sposób, a nie żaden atak, więc uprzedzam ew. wypowiedzi ;)

oczywiste jest dla mnie, że w tym miąższu który odrzuca sokowirówka jest wiele składników odżywczych, ale w momencie, kiedy dodamy je do powstałego soku otrzymujemy pełnowartościowy napój :)

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 4:30 pm 
Site Admin

Ile % na surowo ?: 40%
Jest wspomniane o tym w filmie o kuracji Gersona.
cud-terapi-gersona-t6.html

Oprócz tego nie mam innych źródeł na ten temat :)

PostNapisane: Pn lis 22, 2010 11:22 pm 

Ile % na surowo ?: 50%
Niestety nie mam żadnych pewnych informacji na ten temat; ale też słyszałam, że te sokowirówki zabijają pokarm- chyba przez to, że działają na niego bardzo "agresywnie". Smuci mnie to bo sokowirówe mam a takiej fajnej wyciskarki to nie :( Tylko do cytrusów.
Jakby ktoś miał jakieę pewniejsze informacje na ten temat niech się koniecznie podzieli :)

Wszystkie czasy w strefie UTC