Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witamina B12
PostNapisane: Wt sie 03, 2010 6:53 am 

W temacie piszcie o Witaminie B12,głównie skąd można ją pozyskać w naturalny sposób.
Z tego co znalazłem znajduje się ona w :
1.Owocach Rokitnika dosyć spora ilość
tutaj artykuł :
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/r ... ,t911.html
a tu można kupić:
http://www.kozlek.pl/component/page,sho ... /vmcchk,1/
2.Miąższu Aloesu
3.Pyłek kwiatowy i pierzga również zawierają niewielkie ilości tej witaminy.
4.Algi morskie (Spirulina ,chlorella)
Myślę że gdyby uwzględnić te produkty w swojej diecie to może uzbierało by się dzienne zapotrzebowanie co myślicie?
Ma ktoś jakieś informacje na temat tych produktów?

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Witamina B12
PostNapisane: Wt sie 03, 2010 12:35 pm 

A czy wspomniane przez ciebie produkty przeszły test na metylomalonyl (MMA), złoty test na witaminę B12?

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 12:41 pm 

Z tego, co wiem, witamina ta jest po prostu w brudzie :) Jeśli nie przesadzamy z czystością i od czasu do czasu zjemy coś z ziemią, np. truskawki po deszczu albo jabłka, które właśnie spadły z drzewa, to problem B12 nie będzie istniał.

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 4:34 pm 

Nie mam pojęcia czy przeszły test na (MMA)

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 6:06 pm 

piszą, że w chlorelli jest jej duuużo. A jak wykonać taki test Ożywczy (ech, Ty to zawsze masz coś w zanadrzu :mrgreen: )

PostNapisane: Wt sie 03, 2010 10:55 pm 

Niestety, w chlorelli nie ma b12 - jest jej analog, który nie jest przyswajalny dla człowieka :/ Problem B12 to problem cywilizacyjny, gdyż zubożenie gleb oraz nadmierna sterylność pożywienia sprawia, że jest jej zbyt mało w tym, co jemy. I nie ma tu znaczenia, czy są to produkty roślinne czy zwierzęce - mięsożercy również mają często jej niedobory. Dzieje się tak dlatego, że jest ona wytwarzana przez bakterie - ani rośliny ani zwierzęta nie potrafią jej stworzyć we właściwej, potrzebnej dla człowieka formie.
Co ciekawe, w mało rozwiniętych krajach, gdzie higiena spożywanej żywności pozostawia wiele do życzenia, niedobory tej witaminy nie występują :!:
Warto dodać, że witamina ta jest niszczona pod wpływem światła i wysokich temperatur, wiec łatwo pozbawić jej pożywienie :(

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 7:29 am 

dropsm6 napisał(a):
Nie mam pojęcia czy przeszły test na (MMA)

Metabolicznie czynna witamina B12 obniża poziomy metylomalonylu (MMA). Dlatego ten test nazwano złotym testem na witaminę B12. Jeżeli twierdzi się, że dany produkt zawiera witaminę B12 to należy zaraz zapytać o atest w oparciu o test MMA. Jeżeli nie ma takiego atestu to znaczy, że źródło nie jest wiarygodne.

W literaturze naukowej pierwsze wzmianki o tym teście są po roku 2000.
na stronce: http://surawka.republika.pl
Jest o tym w opracowaniu:
http://www.surawka.republika.pl/WITAMINA%20B12.htm

W większości przypadków w produktach oznacza się zawartość kobaltu (w witaminie B12 jest kobalt) ale zawartość kobaltu a zawartość witaminy B12 to dwie różne rzeczy.

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 11:36 am 

A jak wykonać taki test ?
Da się jakoś domowym sposobem ?
Sprzedawcy pyłku i pierzgi takich testów raczej nie wykonują.
I wątpię że ktoś kiedyś w tym celu testował Rokitnika.
Więc jak to sprawdzić?

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 9:37 pm 

Dropsm6 to są testy laboratoryjne wykonywane na kilkunastu lub więcej osobach.
Tym osobom nie wolno spożywać żadnych suplementacji z B12, żadnych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ani produktów do których dodawana jest B12 przez ok. 2 tygodnie.

Następnie, sprawdza się im poziomy B12 i metylomalonylu przed rozpoczęciem okresu badawczego t.j. spożywania testowanego produktu.

Następnie podaję się tym osobom dany produkt, codziennie przez kilka tygodni. Robi się pomiary zawartości witaminy B12 oraz poziomy metylomalonylu we krwi i moczu, co najmniej 3 razy co 1-2 tygodnie.

Jeżeli poziomy metylomalonylu uległy obniżeniu to oznacza, że zawarta w testowanym produkcie witamina B12 jest czynna metabolicznie. O takim produkcie można wtedy powiedzieć, że jest rzeczywistym źródłem witaminy B12, produkt dostaje wtedy atest.

Niestety tego testu nie przeszły ani spirulina, ani norii ani wakame, ani inne glony morskie oraz słodkowodne.
Dlatego radzę ci skontaktować się z osobami, które podają informacje, że B12 znajduje się w n.p. w rokitniku z zapytaniem o atest na baze testu MMA (metylomalonylu). Atest musi być przeprowadzony zgodnie z normami laboratoryjnymi i potwierdzony przez ministerstwo d/s zdrowia i leków.

Pozdr.
Ożywczy

PostNapisane: Wt mar 22, 2011 12:03 am 

Z jednej strony witamina b12 stała się świetnym chwytem marketingowym przy sporej ilości produktów roślinnych - taki wabik na wegetarian.
Z drugiej wielkie koncerny zapewne mają w interesie żeby takie testy nie pokazywały obecności b12, to wtedy wegetarianie pójdą do apteki po ich tabletki suplementy z b12.

No i tak ścierają się dwie przeciwstawne siły, ot taki konflikt interesów o pieniądz. Komu wierzyć? nie wiem. Moja prawda jest taka żeby umyć marchewkę a nie obierać i wszystko co potrzebne trafi do mnie :)

Wszystkie czasy w strefie UTC