Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witarianizm i sport - wywiad z Ulą Rzeszutek
PostNapisane: Pt paź 28, 2011 1:56 pm 
Site Admin

Rodzaj stosowanej diety: Wegetarianizm
Ile % na surowo ?: 40%
Jak długo jesteś witarianką? Czy wcześniej byłaś wegetarianką bądź weganką? Jeśli tak, to jak długo?

Weganką zostałam 11 lat temu, a 2 lata później przeszłam na witarianizm. Czyli za mną już ponad 9 lat na surowo.

Jesteś biegaczem długodystansowym. Jak wygląda Twoje bieganie - każdego dnia?. Ile km?

Moja biegowa przygoda rozpoczęła się dopiero kilka lat temu. Nigdy nie byłam wielbicielką sportów, ale kiedyś natrafiłam na stronę wegesport.pl. Poczytałam trochę o wegańskich biegaczach i pomyślałam, że to świetny sposób na promocję weganizmu. Stwierdziłam, że najwyższy czas spróbować. Prawdziwą inspiracją byli dla mnie ludzie z polskiego klubu biegowego VegeRunners (twórcy strony wegesport), którzy zawsze służyli dobrą radą i wsparciem. Rok później przebiegłam mój pierwszy maraton. Po pierwszym maratonie nie ma już odwrotu – człowiek staje się uzależniony od biegania bardziej niż od jakiejkolwiek innej używki ;) Jak nie przebiegnie 10km dziennie czuje się do niczego. I tak też jest ze mną. Staram się biegać przynajmniej 10km, przynajmniej 6 razy w tygodniu.

Jak się czujesz będąc witarianką? Czy witarianizm sprzyja wytrzymałości i sile fizycznej oraz witalności, czy raczej nie ma to żadnego znaczącego wpływu? Jeśli tak, czyli sprzyja to dlaczego?

Trudno mi się wypowiadać na temat wpływu tej diety na wytrzymałość fizyczną, bo sport zaczęłam uprawiać będąc już na diecie witariańskiej. Nie mam więc porównania. Znam jednak kilku biegaczy, którzy twierdzą, że po przejściu na dietę surową zaczęli osiągać lepsze wyniki i trenuje im się dużo łatwiej. Mogę za to powiedzieć kilka słów na temat witalności. Przed przejściem na witarianizm cierpiałam na liczne alergie i nietolerancje pokarmowe. Żaden lekarz nie był w stanie pomóc, a dolegliwości te były na tyle uciążliwe, że utrudniały mi normalne funkcjonowanie. Znałam już kilka osób, którym dieta ta bardzo pomogła, więc zdecydowałam, że spróbuję. Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale wszystkie moje problemy alergiczne zniknęły w ciągu kilku dni od zmiany diety. Można więc powiedzieć, że jestem witarianką z przymusu, ale nie narzekam – uwielbiam tą dietę;) Wszystkim osobom, które nie mają podobnych dolegliwości, polecam jednak dietę wegańską, ponieważ może być równie zdrowa, a jest dużo łatwiejsza w praktyce.

Jak wygląda Twój przykładowy jadłospis. Czy potrzebujesz jakiegoś szczególnie dobranego pożywienia, aby mieć siły do biegania? Co jadasz?

Mój jadłospis wygląda bardzo różnie, w zależności od pory roku, intensywności treningów, kraju w którym się akurat znajduję. Pierwszeństwo mają zawsze lokalne, sezonowe warzywa i owoce. Oczywiście w zimę i wczesną wiosną w Polsce jest to niemożliwe – wtedy wybieram te z importu. Bardzo dobrym rozwiązaniem dla sportowców (również tych nie-witariańskich) są zielone koktajle, czyli np. banany zmiksowane z pietruszką lub jarmużem. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.
Oprócz owoców i warzyw, w diecie witariańskiej (i nie tylko) powinny się też znaleźć orzechy i pestki. Muszę przyznać, że nie jest łatwo ułożyć prawidłowy witariański jadłospis, dlatego osobom początkującym polecam zgłosić się do wege-dietetyka.

Czy przyjmujesz jakieś suplementy?

Tak, przyjmuję standardowe suplementy zalecane dla wegan, czyli witaminę B12 oraz witaminę D2 w okresie jesienno-zimowym.

Ula Rzeszutek - lekarz weterynarii, tłumaczka, redaktorka magazynu Vege, uzależniona od biegów długodystansowych i dalekich wypraw rowerowych. Reprezentuje klub Vege Runners, jest witarianką od ponad 9 lat.

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

Wszystkie czasy w strefie UTC