Olej z czarnuszki, olej z opuncji figowej – który wybrać?
Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni. Często stosowana jest m. in na wrzody i liczne alergie. W oleju znajduje się również związek tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także ochronne na nerki i wątrobę. Olej jak i nasiona sienne wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Przyczynia się śmierci komórek nowotworowych, lub do zahamowania ich rozwoju.
Używany do kosmetyków, które leczą trądzik i łupież. Natomiast stosowany do przygotowywania potraw, nadaje im lekko korzenny smak. Stosowany jedynie na zimno jako dodatek do zup, sałatek, kasz, itp. Jednak warto pamiętać, że kobiety w ciąży nie powinne go stosować. Bardzo cenny jest również olej z opuncji figowej, gdzie jego wytworzenie jest bardzo czasochłonne i potrzebna jest ogromna ilość owoców. Regularne stosowanie pomaga wzmocnić odporność skóry i pobudza do szybszej regeneracji. Dzięki temu cera lepiej radzi sobie z uszkodzeniami przez czynniki zewnętrzne. Dodatkowo skóra staje się mniej podatna na podrażnienia, stany zapalne.
Najnowsze komentarze