Różnorakie właściwości herbaty

Popularny napar przyrządzany z liści ma wiele zastosowań, które są zależne od rodzaju. Przykładowo, herbata zielona polecana jest do picia, by wspomóc trawienie, a biała – na problemy z trądzikiem.

 

Najchętniej pita w polskich domach jest ta czarna odmiana. Jednakże wszystkie typy łączy jedno – niesamowity smak oraz płynąca ze spożywania rozkosz. Herbata jest doskonałym dodatkiem do posiłku. Co więcej, chętnie używa się jej ekstraktów w kosmetologii – produkuje się toniki, różne preparaty, balsamy, kremy i żele pod prysznic, a także perfumy. Jest to popularny składnik ze względu na liczne właściwości lecznicze oraz subtelny zapach. Lecz napój ten posiada również negatywne skutki, zwłaszcza jeśli pijemy go w dużych ilościach. Duża zawartość kofeiny osłabia pamięć i powoduje uczucie niepokoju. Dodatkowo przeciwwskazaniem do przedawkowywania jest spora ilość fluoru oraz glinu, który w połączeniu z sokiem z cytryny może zaszkodzić. Mimo to zalety przeważają nad wadami i warto przynajmniej od czasu do czasu wypić filiżankę.

You may also like...