Dobre i złe strony fasoli.
Fasola kojarzy Ci się przede wszystkim z daniem jakim jest fasolka po bretońsku? Co ciekawe można z tego warzywa zrobić znacznie więcej różnych dań i najważniejsze jest to, że będą miały one spore właściwości prozdrowotne.
Jakie pozytywne składniki odżywcze zawiera fasola?
Jest to przede wszystkim duża zawartość białka. Jeśli chcesz zbudować masę mięśniową to Twoja dieta powinna być bogata nie tylko w białko pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. W związku z tym możesz używać w przepisach fasoli, aby zagwarantować sobie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. Jest dużo odmian fasoli między innymi szparagowa zielona i żółta, ale każda z nich ma podobną zawartość składników mineralnych i witamin, więc można wybrać tą która będzie nam lepiej smakować. Dania zawierające witaminy powinny być spożywane z tłuszczem. Nawet jego niewielki dodatek pozwoli rozpuścić się witaminom w ten sposób, że będą one przyswajalne dla naszego organizmu.
Fasola często pojawia się w przepisach dla wegetarian, bo jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego.
Okazuje się, że można nawet zrobić z niej brownie, które wcale nie smakuje jak potrawa warzywna, tylko jak przepyszny deser. Fasola wartości zdrowotne to niezaprzeczalny fakt i warto zwrócić na to uwagę podczas kolejnych zakupów i planowania posiłków. Oprócz białka należy wspomnieć o witaminach, kwasie foliowym oraz niskiej kaloryczności strączków.
Niestety nie każdy może pozwolić sobie na jedzenie fasoli.
Warzywo to często powoduje wzdęcia i wcale nie ułatwia trawienia, dlatego jeśli zmagasz się z problemem pasażu treści pokarmowej w jelitach to zdecydowanie musisz porzucić pomysł o jedzeniu fasolki po bretońsku, albo żółtej fasolki strączkowej polanej bułką tartą. Takie przypadłości zwykle dotyczą osób starszych oraz najmłodszych. Oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odstępstwo w diecie, ale lepiej nie ryzykować i nie robić tego zbyt często. Wielu dietetyków układa jadłospisy, w których regularnie pojawia się fasola, dlatego przy konsultacji ze specjalistą warto wspomnieć m.in. o tendencji do zaparć.
Najnowsze komentarze