Zdrowe grzyby prosto z Dalekiego Wschodu

Jak każdy wie kuchnia Dalekiego Wschody często opiera się na rzadko spotykanych, dziwnych dla zwykłego Europejczyka składnikach. Jednym z nich są grzyby shiitake, czyli po polsku twardnik japoński. Co to za grzyby i dlaczego w ogóle warto je jeść?

Co to jest?

Są one pieczarkowcami – dawniej nazywanymi blaszkowcami – podobnie jak pieczarki, muchomory. Jeśli chodzi o wygląd to mają brązowy kapelusz o 20 cm średnicy oraz trzon o grubości 4 cm. Ów trzon jest jasnoczerwony z łuskami, ciemniejszy od góry.

Występowanie

Naturalnie oczywiście, występuje na terenach Azji Wschodniej. Dokładniej w Chinach, Japonii i na Półwyspie Indyjskim. Uprawiany tam jest w dwojaki sposób . Albo w szklarniach, albo na świeżym powietrzu. Zawsze jednak w grupach i na martwym drzewie liściastym, czyli w taki sam sposób jak w naturze.

Zastosowanie

Grzyby shiitake są grzybami jak najbardziej jadalnymi w postaci surowej, suszonej i marynowanej. Jeśli chodzi o gotowanie to nadają się jedynie do bardzo krótkiego gotowania. Pod wpływem obróbki cieplnej twardnieją i stają się niejadalne. Jednak warto ich spróbować. Są bardzo znane na świecie ze swoich właściwości wspomagających organizm.

Właściwości twardnika japońskiego

W rejonach Dalekiego Wschodu grzyby shiitake są nazywane „eliksirem życia”. Jeśli przyjrzymy się ile zawierają składników odżywczych nie będziemy się dziwić takiemu przydomkowi.
Przede wszystkim mają w sobie ogrom potasu i niacyny, a zwłaszcza suszone. Jest to ważne dla osób z nadciśnieniem – potas obniża ciśnienie – i nerwowych – niacyna koi nerwy. Dobrze też działają na kości, bo zawierają dużo witaminy D, wapnia i fosforu. Jednak najważniejszy w tych grzybach jest związek zwany lentinan. Według badaczy wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jego pozytywne działanie odnotowano w przypadku raka żołądka i jelita grubego.

Może warto spróbować?

Na pewno nie nadadzą się do uszek, czy pierogów, jednak ze względu na zdrowie może warto dać im szansę?

You may also like...