Pyszne warzywo strączkowe

Bób to przepyszne warzywo z rodziny strączkowych. Kojarzy się z latem ponieważ właśnie wtedy smakuje najlepiej. Można go jeść zarówno na surowo jak i w formie ugotowanej.
Ugotowany bób można jeść ze skórką ale również bez niej – w obu wariantach jest tak samo pyszny. Możemy również doprawić ziarenka bobu roztopionym masłem i odrobiną czosnku. Z bobu przyrządzimy także bardzo smaczny farsz do pierogów, możemy go również wykorzystać jsko składnik do sałatki. Bób stanowi również znakomitą samodzielną przekąskę.

Wartości odżywcze

Bób charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi – zawiera bardzo dużo białka dlatego jest chętnie spożywany przez osoby niejedzące mięsa. Spożycie 100 g bobu zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy zatem warto polecić spożywanie tego warzywa.
Właśnie dlatego bób może być spożywany przez kobiety w ciąży. Ponadto bób zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, wiąże kwasy żółciowe w jelitach, jest zalecany w procesie leczenia niedokrwistości.
Bób ma niewiele sodu za to dużo potasu i błonnika zatem może być spożywany przez osoby z chorobami układu krążenia i wysokim ciśnieniem (bób je obniża). Zjedzenie bobu wywołuje uczucie sytości dlatego szczególnie poleca się go jeść w czasie odchudzania. Co ciekawe, bób jest polecany w diecie osób z chorobą Parkinsona ponieważ poprawia ich sprawność ruchową.

Przygotowanie

Jak ugotować bób i w jaki sposób to zrobić aby zachować pełnię jego smaku i wartości zdrowotnych?
Zaczynamy od umycia bobu pod bieżącą wodą oraz wrzucenia go do garnka i zalania wodą. Wody powinniśmy wlelac dwa razy więcej niż bobu. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować, solimy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście do dwudziestu minut na średniej wielkości ogniu. Gotowy bób można poznać po tym, że jego ziarna są miękkie a jego skórka staje się nieco pomarszczona. Im starszy bób tym dłużej będziemy musieli go gotować więc czas przyrządzania należy dopasować indywidualnie.

 

You may also like...