Rodzaje przypraw i picie wody

Zioła i przyprawy należy stosować często i obficie. Nie tylko wzbogacą smak Twoich dań, ale także sprawią, że podniesie się wartość zdrowotna przygotowywanych przez Ciebie posiłków. Jednak niewiele osób wie, jak stosować zioła i przyprawy. Nie wiedzą tego zwłaszcza osoby, które nigdy wcześniej nie spędziły dużej ilości czasu w kuchni. Zatem jeśli nie umiesz gotować, ale masz zamiar się nauczyć, dobrze by było, abyś zaczęła od oswojenia się z przyprawami i ziołami. Bez tych dodatków Twoje dania będą mieć nijaki i mdły smak, zatem jest to bardzo istotne, abyś wiedziała, jakie zioło i jaką przyprawę dodać do konkretnego dania.
Jak stosować miętę
Wiedza o tym, co może dać mięta w kuchni jest bardzo istotna, ze względu na odświeżające właściwości mięty. Często dodawaj ją do wody z cytryną i podawaj swojej rodzinie. Będzie to o wiele bardziej odżywczy napój niż sama woda. Do takiej wody można dorzucić także świeże owoce, takie jak jagody, maliny czy truskawki. Pamiętaj, aby każdy członek Twojej rodziny wypijał około dwa litry wody dziennie. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia zdrowia takich organów jak nerki. Nerki filtrują wodę i zamieniają ją w mocz, zatem brak wody sprawi, że nerki przestaną pracować, co przełoży się na poważne problemy zdrowotne, takie jak kolki nerkowe, kamica nerkowa czy po prostu piasek w nerkach. Zatem aby zachęcać swoją rodzinę do picia podawaj im wodę smakową, która zawsze będzie na widoku, tak aby zarówno Twoje dzieci jak i Twój partner mogły po nią stale sięgać.
Inne rodzaje przypraw
Przyprawy jakie zawsze powinnaś mieć w domu to między innymi oregano, bazylia, rozmaryn i tymianek. Te proste przyprawy wystarczą, aby nadać odpowiedniego aromatu rybom i mięsom. Jeśli często jadacie mięsa, wówczas dobrze abyś zaopatrzyła się także w przyprawy do grilla lub do kurczaka. Pozwolą one Ci szybko przyprawić mięso, bez konieczności dodawania dużej ilości pojedynczych przypraw. Jeśli lubicie jeść zupy, wówczas zakup liść laurowy i ziele angielskie.
Najnowsze komentarze