Zdrowie z polskiego pola
Wielu wskazuje dobre cechy bananów, świetne właściwości arbuza na diecie, zajada się awokado, by być zdrowszym lub uwielbia dodawać do zdrowej sałatki bataty lub rukolę. I wszystko jest tu okej. Jednak trzeba pamiętać o tym, że te warzywa i owoce są z importu. Przywiezione zza granicy w kontenerach, opryskane tak by przetrwać podróż i dojrzeć bez słońca. To trochę odejmuje im dobrych właściwości.
Dlatego najzdrowsze warzywa i owoce w sklepach pochodzą z kraju. Polskie owoce i warzywa nie muszą znosić tak długiego transportu, a czasami naprawdę mogą się zdarzyć dostawy wprost z pola, zwłaszcza w sezonie. Trzeba więc docenić czasami co się ma i wprowadzić do diety więcej rodzimych warzyw i owoców. Zwłaszcza, że część z nich uważana jest za najzdrowsze warzywa i owoce świata.
Jarmuż
Wspominając o warzywach z Polski, które osiągają wysokie miejsc w rankingach najzdrowszych jarmuż zawsze jest w czołówce. Nic dziwnego, bo jest bogaty w witaminy A, C i K, przeciwutleniacze, żelazo i wapń. Ma działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Brokuły
Kolejne zielone warzywo, które jest uprawiane w Polsce i często jest wymieniane jako jedno z najzdrowszych. Tylko jedna garść różyczek brokułów zapewnia bowiem dzienną dawkę witaminy C i K. Na tym jednak nie kończą się składniki odżywcze obecne w brokułach. Zawiera w sobie również kwas foliowy, mangan i fosfor, luteinę oraz najważniejszy sulforafan. Związki te wpływają korzystnie na organizm przyszłych mam, na nasz wzrok i wyniki cholesterolu. Ponad to podobnie jak jarmuż działają przeciw nowotworowo.
Jabłka
Dobre polskie jabłka. Musiały się tu pojawić nie tylko z sentymentu, ale też przez fakt ile mają pożytecznych składników odżywczych w sobie. Zawiera szereg witamin : C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, A,E,D,K. Na tym lista cennych składników się nie kończy. Jabłuszka bogate są bowiem w beta karoten, likopen i błonnik. Jedzenie ich pomoże naszemu organizmowi trawić oraz zapobiegnie wielu innym chorobom.
Ciemne winogrona
Popularne w wielu ogrodach ciemne winogrona są jednymi z najzdrowszych owoców w Polsce. Są bogate w bardzo pożądany składnik resweratrol, czyli przeciwutleniacz. Dobrze wpływający na obniżenie ciśnienia krwi przeciwutleniacz. Dzięki temu, że obniża je zapobiega wielu chorobom
układu krążenia, a w konsekwencji samego serca. Działa również przeciw nowotworowo, zapobiegając rakowi piersi.
Truskawki
Pięknie pachnące, czerwone, dojrzewające w słońcu truskaweczki. Mało kto docenia te małe słodkości matki natury, a to błąd. Są bowiem bogate w wiele przeciwutleniaczy, minerałów (wapń, fosfor, żelazo) i witamin (C, A, B1, B2). Dlatego mogą zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre choroby.
Najnowsze komentarze