Zdrowa przekąska prosto z grilla

Gdy zbliża się majówka i wakacje, wiadomo już, jak będziemy spędzać każde weekendowe popołudnia: z pewnością oddając się swobodnemu leniuchowaniu przy grillu. Nie ma żadnych wątpliwości, że grill na działce to symbol wolnego czasu oraz pewnego stylu życia. Polacy lubią odpoczywać właśnie tak. Często zapraszamy również rodzinę i przyjaciół. Wybieramy wówczas sprawdzone dania, które szczególnie lubimy takie jak karkówka, szaszłyki, kiełbaski czy udka z kurczaka. Nie zapominamy o dodatkach w postaci surówek, sałatek, grillowanych warzyw, pieczywa a także rozmaitych sosów. Zawsze warto spróbować jednak czegoś nowego i właśnie takim świetnym sposobem będą grillowane szparagi czyli kwintesencja grillowego lata. Te warzywa są szczególnie doceniane u naszych zachodnich sąsiadów oraz w zachodniej części Europy. Najlepiej smakują właśnie późną wiosną i wczesnym latem. Są pyszne, jędrne i soczyste. Od kilku lat zdobywają popularność również w naszym kraju. Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów i warto to robić ponieważ zawsze będą smakowały idealnie. Jeżeli jednak urządzamy przyjęcie z grillem w roli głównej, to możemy wykorzystać okazję i przygotować grillowane szparagi. Przepis jest bardzo prosty więc każdy sobie z nim poradzi. Potrzebne są jedynie podstawowe składniki a same szparagi przygotujemy w szybkim tempie. W ten sposób możemy przyrządzić szparagi nie tylko na grillu ale również wykorzystując patelnię grillową.

Składniki

Na cztery porcje tego smakołyku będziemy potrzebować: pęczek zielonych szparagów, dwie łyżki oliwy, dwie łyżki masła, sól i pieprz do smaku (najlepsza będzie sól morska i świeżo zmielony pieprz).

Przepis

Usuwamy twarde końce ze szparagów i wyrzucamy. Łodygi szparagów płukamy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Szparagi z ułożonymi na nich wiórkami zimnego masła grillujemy przez około osiem do dziesięciu minut, od czasu do czasu obracamy. Możemy w tym celu wykorzystać nie tylko grill ale również patelnię grillową.

 

You may also like...