Pyszne risotto

Ryż tak samo jak ziemniaki są jednym z najbardziej popularnym składnikiem stosowanym do obiadu. Nie ma chyba nikogo kto by nie jadł ryżu. W dobie Internetu możemy znaleźć bardzo dużo różnorodnych przepisów do których wykorzystujemy właśnie ryż. Aby ryż był bardzo dobry i nie rozwalał się to musimy dokładnie wiedzieć ile czasu trzeba go gotować. Nie może być przecież “papki”. Z ryżem możemy podawać mięso, pulpety lub po prostu warzywa. Ale czy ktoś słyszał o risotto? Jeśli nie to niniejszy artykuł pokaże różne przepisy na danie risotto z zielonym groszkiem i szparagami .

Pyszny przepis na risotto

Risotto jest bardzo prostym daniem i warto spróbować przygotować to danie. Jednak trzeba dokładniej pilnować ryżu, aby się nie rozgotował. Co jest potrzebne do przygotowania risotto prócz ryżu? Jeśli chodzi o omawiane danie to musimy także zaopatrzyć się w zielony groszek, szparagi, zielone szparagi, 3 łyżki masła, pół cytryny, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, wytrawne białe wino 125 ml, ok 500 ml bulion warzywny lub woda, 50 g sera grana padano, sól, pieprz oraz świeże zioła.
Jak zatem przygotować to danie? Najpierw dokładnie umyj szparagi, pozostaw do wyschnięcia, a następnie pokrój drewniane końcówki na 3 cm kawałki. Na dużej patelni z grubym dnem rozpuść 1 łyżkę masła, a następnie podsmaż cienko pokrojone szparagi – około 3 minuty. Podgrzej i odłóż warzywa na bok. Później parzymy cytrynę. Zetrzyj skórkę na pół, a następnie wyciśnij sok. Posiekaj cebulę i czosnek. Pozostałe 2 łyżki masła rozpuść na patelni, a na wierzchu zeszklić cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zarumienią, włożyć ryż do garnka i smażyć razem przez około 2 minuty. Po tym czasie wlej wino lub wodę, a następnie smaż na głębokim oleju (od czasu do czasu mieszając), aż alkohol całkowicie wyparuje. Zmniejszamy kalorie i dodajemy rosół stopniowo, po łyżce. Kolejną porcję zupy wlać dopiero po wchłonięciu przez ryż wcześniej dodanego płynu. Ważne jest, aby w tym czasie nie opuszczać garnka, ponieważ ryż może się przypalić. Cały proces trwa około 15 minut. Gdy ryż stwardnieje, zdejmij garnek z ognia. Dodaj smażone szparagi, groszek, 1 łyżkę soku, skórkę z cytryny i 40 gram startego sera. Delikatnie mieszamy. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i odstaw na 1-2 minuty, aby ryż się odstawił. Gotowe risotto ułóż na talerzu i posyp pozostałym serem i świeżymi ziołami.

You may also like...